Medya patronlarından hükümet politikalarına muhalefet eden yazarlarını işten atmasını isteyen başbakan haber alma ve ifade özgürlüğünün temelini oluşturan editoryal bağımsızlığı ticarete kurban etmeye kararlı.
Bugün partisinin grup toplantısında konuşan Tayyip Erdoğan, yanlış anlaşıldığını öne sürdükten sonra aynı talebi tekrarladı. Daha önce partililerden Doğan grubunu boykot etmelerini isteyen Erdoğan bunun "medeni bir tepki" olduğunu da ekledi.
Medya sahipleriyle gazeteciler arasında patron-çalışan ilişkisi olduğunu, gazetenin yayın politikasını patronun belirlediğini savunan Erdoğan "O yayın politikasına uymayan adam orda nasıl duruyor. Bir dükkan açıyorsun. İyi çalışmayan bir tezgahtarı orada tutar mısın? Bizimle de gelip bunları konuşma" diye ekledi.
"Bu patronlar bizi zaman zaman ziyaret ederlerdi. 'Biz gerilim istemiyoruz. İstikrar sayesinde işlerimiz de iyi gidiyor' diye gerilimden şikayet ederler. Ben de her defasında kendilerine şunu söylüyorum. Lütfen her konuyu bir gerilim olarak takdim eden kendi gazetelerinizin, TV'lerinizin yazarlarına söyleyin."
Erdoğan, medyada yer alan eleştirilerin "istikrarı bozduğunu ve ekonomiyi sarstığını" da tekrarladı.
"Eleştiri kisvesi altında hakaret etmeye kalkan olursa tavrımı biliyorsunuz. Hakaret edeni hukuka havale ederim. İşadamı ekonominin bozulmasına çanak tutarsa, hukukçu hukukun yerini bulmasına imkan tanımazsa bundan kim kaybeder? Siz partilerin hakkını savunmazsanız siyaset nasıl güç kazanır?"
Başbakan, mizah dergileri ve gazetecilere bugüne kadar çok sayıda hakaret davası açtı.
Erdoğan cuma günü partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında "Herkes fikrini söylemekte serbesttir ama o insanlara da o kalemleri teslim edenler der ki, kusura bakma kardeşim bizim dükkanda sana yer yok" dedi.
Bu açıklama meslek örgütleri ve gaztecilerden tepki gördü. Öte yandan hükümte yakın olan gazetelerde başbakanın editoryal bağımsızlık ve basın özgürlüğüne yönelik tavrı eleştiri konusu olmadı.
Sabah, Zaman ve Star gazeteleri ilk sayfada başbakanın CHP'ye eleştirileri ve darbe girişimleriyle ilgili sözlerine yer verirken gazetecilere yönelik saldırısını es geçti. Star iç sayfada da bu sözlere hiç yer vermedi. Zaman iç sayfalarında "medya patonu köşe yazarına hakim olmalı" ara başlığını kullandı. Sabah da "medyaya" diyerek bu sözlere yorumsuz yer verdi.(EÜ)