Çeşitli illerde Marksist Leninist Komünist Partisi (MLKP) örgütüne yönelik 8 Eylül 2006 tarihinde yapılan operasyonlarda tutuklanan Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan ve 22 kişinin yargılandığı dava bugün (5 Haziran) başladı.
Sanıklardan Naci Görür, Ali Hıdır Polat, Arif Çelebi, Atılım Gazetesi İbrahim Çiçek ve Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü Erdoğan'ın dinlenmesinin ardından Mahkeme heyeti durşmanın yarın (6 Haziran) devamına karar verdi.
Avukatlar: İzleme yasal değil
İddianamede sanıkların 2 yıldır teknik izlemeye tabi tutulduğuna dikkat çeken sanık avukatları, Yargıtay kararlarına göre sanıkların teknik takibinin il mahkemelerince verilen karara göre dinlenebileceğini, İstanbul'da bir Mahkeme kararına göre Aydın ve Denizli'de sanıkların izlenmesinin yasal olmadığını belirterek iddianamede öne sürülenlerin bu nedenle delil olarak kabul edilmemesini talep ettiler.
Avukatlar ayrıca "bilgisiyar çıktıları"nın da kanıt olarak gösterilmemesini talep ettiler. Ancak mahkeme heyeti herşeyin usulüne uygun olduğunu gerekçe göstererek her iki talebi de reddetti.
Savunma: Maddi deliller yetersiz
Yaklaşık 14 ay sonra ilk kez 26 Ekim 2007'de İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarılan 23 kişinin yargılandığı dava, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelenmişti.
28 ve 29 Şubat günlerinde gerçekleşen bir önceki duruşmada sanıklar, operasyona ilişkin Emniyet Müdürlüğü'nün 5-8 Eylül 2006 günlerine ait teknik takip raporlarının dosyada bulunmadığını savunmuş ve bu nedenle ifade vermeyi reddetmişlerdi.
Bugün dinlenen sanıklardan Çiçek ve Erdoğan haklarındaki iddianın asılsız olduğunu söylediler. Yaklaşık 20'şer sayfalık savunma metinlerini okuyan Erdoğan ve Çiçek kendilerinin sosyalist gazeteciler olarak, ezilenlerin yanında olmaları nedeniyle genel bir politikanın sonucunda adı geçen örgütle ilişkilendirildiklerini söylediler.
Çiçek, "İddianamede adım il çrgütü üyesi olarak geçiyor. Fakat imzamın olduğu belge 'bilgisiyar çıktısı'. Tamamen polis komplosu. Maddi delil yok" dedi.
Özgür Radyo'nun 1994'ten beri kurucusu ve genel yayın yönetmeni olan Erdoğan ise "1996'da da aynı gerekçeyle gözaltına alındım. 3 ay sonra serbest bırakıldım. İddianamede MLKP örgütünün mali yöneticisi olduğum iddia ediliyor. Bu iddiaya gerekçe olarak banka hesabımdaki yüklü para meblağı gösteriliyor. Ancak Özgür radyo büyük bir kurum. Aylık elektrik harcaması ücret bile 3 bin 500 YTL." dedi.
Erdoğan ezilenlerin yayında duran bir anlayışla haber yaptıkları için baskılara maruz kaldıklarını, yayınlarının susuturulmaya çalışıldığını, gerekçelerin maddi delil olamayacağını, Özgür Radyo'nunsa Basın Kanunu ve RTÜK yasalarına göre yasal bir yayın olduğunu savundu.
Radyocu Erdoğan için ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor
Aralarından Faruk Ertekin'in de bulunduğu müdahil avukatlar, operasyon anıyla ilgili görüntü kayıtlarını da mahkemeden talep etmişlerdi.
12 Eylül 2006'da tutuklanan radyocu Erdoğan'ın 40 yıldan ağırlaştırılmış müebbet hapse kadar ağır cezalar isteniyor. Sanıklar arasında Atılım gazetesi eski yayın yönetmeni Ziya Ulusoy ve yazarlardan Bayram Namaz da bulunuyor. (SÇ/EÖ/EZÖ)