Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Yahudi lobisiyle bir saatlik görüşmesinde Kongre'deki Ermeni tasarısına odaklandı.
Geçen ay ani değişiklikle "Ermeni soykırımı"nı tanıdığını açıklayan Anti Defamation League'ın (İftira ve İnkara Karşı Mücadele Birliği-ADL) Başkanı Abraham Foxman, hem toplu görüşmeye katıldı hem de Erdoğan'la baş başa görüştü.
ADL: "Siyasi organ değiliz, yargılama yapmıyoruz"
Foxman şu mesajları verdi:
* Ermenistan ve Türkiye arasındaki tarihsel mesele, ABD Kongresi ya da başka bir ülkenin meclisinde değil, iki ülke arasında çözülmeli. Siyasal bir konu değil, Kongre'dekiler tarihçi değil ve bu oraya ait bir konu değil.
* Anlaşmazlık konusu, Türk-Ermeni tarihini tanımlayan kimi sözcükler... Siyasi organ değiliz, yani bir sözcüğü kullanıyor ya da kullanmıyorsak, onun üzerinde yargılama yapmıyoruz.
Erdoğan tasarıya karşı Yahudi lobisinin desteğini isterken "Soykırım iddiaları temelsiz, bilimsel-tarihsel belgeye dayanmıyor" vurgusu yapıp Erivan'a tarih komisyonu kurulması çağrısını hatırlattı.
"PKK kitlesel travmayı derinleştiriyor"
Erdoğan, ABD ve Irak yönetimlerinin adım atmaması halinde Kuzey Irak’taki PKK oluşumuna karşı askeri müdahale seçeneğini akıllara getiren bu uyarısını, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Council on Foreign Relations’da (Dış İlişkiler Konseyi) yaptı.
"Irak ve ABD yönetimlerinin açıklamaların ötesinde somut adımlar atılması gerekir. Ne yazık ki bu güne kadar somut bir adım görmedik. Terör örgütünün akıttığı kan toplumumuzdaki kitlesel travmayı derinleştirmekte, Türk halkının sabrını daha da zorlamakta, siyasi iktidarın seçeneklerini de sınırlamaktadır."
ABD "Ermeni Tasarısı"na karşı çıkacak
Başbakan'a eşlik eden Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temasları "terörle mücadele" odaklı. Babacan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'la görüşmesinde "PKK'nın durdurulmasını ve liderlerin teslim edilmesini" talep etti.
Türkiye'yle "stratejik ilişki gördüklerini" vurgulayan Rice'sa, "ABD PKK terörünün yalnızca Irak'ta değil, tüm dünyada bitirilmesine çok büyük önem verip konuyu en üst düzeyde ele alıyor" yanıtını verdi.
Babacan'ın "biraz daha fazla çaba" talebi üzerine Rice Kongre'deki Ermeni tasarısına gelecek dönemde daha güçlü biçimde bir çalışma programı çerçevesinde karşı çıkacaklarını söyleyip, BM Güvenlik Konseyi'nin İran kararlarına uyulmasını istediğini belirtti.
"İran'ın gazına ihtiyacımız var"
Erdoğan, New York’ta önceki gün akşam bir araya geldiği İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'la İran doğal gazı da dahil olmak üzere iki ülke arasındaki enerji işbirliğini görüştü.
Başbakan aralarında 20 Musevi cemaat temsilcisini Türkevi'nde kabul etti. Erdoğan kendisini, "İslam ülkesinin Başbakanı" diye takdim eden sunucuya müdahale etti. Erdoğan, "İslam ülkesi değil, laik ülke. Türkiye laik bir ülkedir ve ben de laik bir ülkenin Başbakanı'yım" dedi.
İran konusu, Erdoğan’ın bu görüşmede de gündeme geldi. Musevi lobisinin İran'la ilgili kaygılarını dile getirmeleri üzerine Erdoğan "Bu gaza ihtiyacımız var" dedi. (GG)