"Orduevine giremeyeceğim söylendi ama hiçbir gerekçe gösterilmedi. Genelkurmay'ın ifade özgürlüğünü kullanan insanların haklarıyla oynayarak onları baskı altına almaya çalışması çok vahim bir durum."
Emekli askeri yargıç Ümit Kardaş, Fenerbahçe orduevine gitmek için rezervasyon yaptırdığını daha sonraysa kendisine "güvenlik gerekçesiyle" tesise giremeyeceğinin bildirildiğini anlattı.
Kardaş, bianet'e, bu uygulamanın gerekçelerini soran bir dilekçeyi Genelkurmay'a ve Başbakanlık'a gönderdiğini; cevap beklediğini söyledi.
Kardaş, idari yargı sürecini de başlatacağını açıkladı.
Erdoğan istedi, emekli askerlere yasak geldi
Ekim 2007'de Dağlıca'da askerlerle PKK militanları arasında çatışma çıkmış; 12 asker öldürülmüştü.
Olay üzerine medyada emekli askerlerin yaptığı yorumlardan rahatsız olan başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bunlar karşısında bizi bulacak" demişti.
Bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği'nde değişiklik yaparak askeri tesislere girme yasağının kapsamını genişletti.
Buna göre, "görevi başında bulunduğu dönemle ilgili beyanatta bulunan, yazı yazan, amir ve komutanlara karşı güven hissini yok etmeye yönelik olarak söz ve davranışta bulunanlara" yasak geldi.
Birçok medya organında görüşlerini paylaşan, yazılar yazan Kardaş, karşılaştığı uygulamanın bu değişiklikle ilgili olduğunu düşünüyor.
Vergilerle kurulan tesiste keyfi yasak
Oysa aynı yönetmeliğe göre orduevleri işletme gelirleri, üye aidatları, bağışlar ve MSB bütçesinden ayrılan ödenekle, yani vatandaşların vergileriyle yürütülüyor.
"Buradaki sanki bir hak bahşediliyormuş mantığı çok çarpıcı. Kanunen verilen bir hak keyfen kısıtlanıyor ve neden kısıtlandığı bile açıklanmıyor. Önemli olan ve mücadele edilmesi gereken bu mantık." (EÜ)