Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu sabahki basın toplantısında ABD’nin dinleme iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Erdoğan “Bu süreci liderlerle bir araya geldiğimiz konuşacağız” dedi.
“Bundan önce Amerika Almanya'yı dinlemişti ve Almanya'da bu ciddi bir hesaplaşma, adeta bundan dolayı halkın veya etkin çevrelerin bu konuyla ilgili değerlendirmeleri olmuştu. Aynı şey tabii Amerika için de zaman zaman olmuştu.”
“Şu anda Türkiye'yle ilgili bu süreci liderle bir araya geldiğimizde tabii kendileriyle çok açık net konuşacağız. Ben şunu çok açık söyleyeyim; dünyada istihbaratı güçlü olan ülkelerin farklı ülkeleri dinlememe diye bir şeyi yoktur, bunu da hepimizin bilmesi lazım. Bunu hepsi yapıyor. Dolayısıyla bu konuda neyi nasıl yaptı veya neyi nasıl deşifre ettikleri çok çok önemli.”
“Ama önümüzde NATO Zirvesi ve ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var, buralarda yapacağımız görüşmelerde bunları tabii lider olarak da aramızda konuşacağız. Öyle zannediyorum ki dünya barışını tehdit eden bu tür açıklamaları herhalde bundan sonra daha kontrol altına alma gibi bir durumları olabilir.”
Hükümet
Hükümet sözcüsü Bülent Arınç da Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Türkiye'yi dinlediği iddiaları üzerine ABD maslahatgüzarın Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, izahat alındığını söyledi.
Arınç, “Almanya ile istihbarat örgütlerinin görüşmeleri, içişleri bakanlıklarının görüşmeleri yapıldı, bu konuda detaylı bir açıklama belki yapılacaktır” dedi.
Dışişleri Bakanlığı
Dışişleri Bakanlığı da bugün şu açıklamayı yaptı:
“Alman basınında 31 Ağustos 2014 tarihinde yayımlanan, ABD istihbarat makamlarının ülkemize yönelik faaliyetlerine dair haberler ilgili makamlarımızla bilistişare incelenmektedir. İddiaların doğru olması halinde, bu tür faaliyetlerin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği ve iki ülke arasındaki dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmadığı açıktır. ABD'nin, sözkonusu iddiaları araştırarak, doğru olmaları halinde devlet kurumlarımız ve dış temsilciliklerimize yönelik yürüttüğü faaliyetlerini derhal sonlandırması beklenmektedir. ABD makamlarının sözkonusu haberdeki vahim iddiaları ciddiyetle ele alarak tarafımıza tatminkar bir açıklama sunması talebi bugün (1 Eylül) Bakanlığımıza davet edilen ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarına iletilmiştir.”
Der Spiegel yayınladı
Almanya’ya yayınlanan Der Spiegel, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'in istihbarat bilgilerini sızdıran Edward Snowden'ın belgelerinde Türkiye'yle ilgili olan bölümleri “İki Yüzlü Arkadaşlık: Türkiye NSA için ‘Partner ve Hedef’” başlıklı bir haberle yayımladı.
Haberdeki iddialar özetle şöyle:
“Türkiye ve ABD arasında PKK’yle ilgili istihbarat alışverişi yapılıyor. ABD PKK konusunda müdahil. Roboski’de 34 sivilin hayatını kaybettiği bombardıman öncesi köylüleri fark eden insansız hava aracı ABD’nindi.”
“Bazı PKK liderlerinin yerleri, kurduğu iletişimler gibi bilgiler NSA’dan Türkiye istihbaratına aktarıldı. ABD, Türkiye’ye, PKK’nin para akışı ve yurtdışında yaşayan örgüt liderleriyle ilgili de bilgi veriyordu.”
“NSA Türkiye’yi en yoğun izlenen hedef ülkeler arasına aldı. Türkiye’nin dinlenme belgeleri, Küba ve Venezuela’nın da bulunduğu grubun yer aldığı dosyadaydı. Buna göre, Türkiye hükümet liderleri, ordusu, dış politikası, enerji güvenliği Venezuela’yla eşit derecede, Küba’dan ise daha fazla izleniyordu. ABD Başkanı gelişmelerden haberdar ediliyor.”
“Casusluk kapsamında liderlerin bilgisayarları da hack’lenerek izleniyordu.”
“İngiliz istihbaratı GCHQ da 2009’da Londra’da düzenlenen G-20 zirvesinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibini dinledi. GCHQ’nun dinleyebileceği hedefler arasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve dönemin Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da var.”
“GCHQ, Enerji Bakanlığı, BOTAŞ, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Çalık Enerji gibi kurumlara sızmaya çalıştı.”
“Türkiye’nin ABD’deki diplomatları da izlendi ve dinlendi. Türkiye’nin ABD Büyükelçiliği binası ve Türkiye’nin New York’taki Birleşmiş Milletler temsilciliği dinlenen yerler arasındaydı. Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği diplomatlarının bilgisayarlarına casus yazılımlar yüklendi.”
Belgelerde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın “İran bağlantıları” olduğunun iddia edildiği bölümler de var. (AS)
* Der Spiegel’in haberine buradan ulaşabilirsiniz.
* NSA ile GCHQ’nun Türkiye ile istihbarat ilişkilerini ve casusluk operasyonlarıyla ilgili belgelerin İngilizce tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz.