Haberin İngilizcesi için tıklayın
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrasında yaptığı basın açıklamasında 6 Şubat Depremleriyle ilgili bölgede yürütülen çalışmalar konusunda, "Tüm afetlerde nasıl kısa sürede yıkımın izlerini silip, yeni konutları sahiplerine teslim ettiyse[ler] [...] bu süreçte de [...] yardım ve barınma çalışmalarının düzenli bir şekilde sürmesini sağlayaca[klarını]" söyledi.
Erdoğan basın toplantısında, muhalefetin eleştiri ve uyarılarını "insanların duygularını istismardan ırkçılığa, fedakarca yürütülen çalışmaları değersizleştirmek için iftiraya ve dezenformasyona kadar her türlü çirkefliği sergileyenleri şimdilik biz de not ediyoruz," diyerek karşıladı.
"İnsanlar can derdindeyken SPK önüne gidip siyaset yapanları, öğrencilerimizi kışkırtanları, insanları devletlerine karşı tahrik ederek canla başla yürütülen faaliyetleri sabote etmeye kalkanları asla unutmayacağız," dedi.
Bu arada "Son afette yıkılan tüm binaların yüzde 98'inin 1999 yılı öncesi inşa edilenler ol[duğunu]" iddia etti. Bunun "bina standardı ve denetimi konusunda katettiğimiz ilerlemeyi göster[diğini]" ileri sürdü.
Erdoğan "Mevcut duruma göre mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına hemen başlayabiliyoruz. Kademeli olarak birkaç ay içinde fay hatlarının uzağında inşa edeceğimiz tüm konutların yapımına geçilmiş olaca[ğından]" söz etti.
İmar Affından söz etmedi
Erdoğan, bu yıkımda 10 Mayıs 2018'de AKP çoğunluğuyla TBMM'den geçen ve 6 Haziran 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanan "İmar Barışı"yla 2018 öncesinde deprem ve imar yönetmeliklerine aykırı olarak yapılmış 13 milyon binayı kapsayan bir yapı stokunun sahip ve sorumlularının aklanmasını sağlanakla rejimin üstlendiği sorumluluktan söz etmedi.
TIKLAYIN-"İmar Barışı yapılmış en sıkıntılı hamledir"
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, Ekim 2022'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı'nın cevaplandırması isteğiyle verdiği "son imar affıyla kaç konut ve işyerinin Yapı Kayıt Belgesi aldığı" sorusunu Bakan Murat Kurum, "İmar barışı" kapsamında Türkiye genelinde toplamda 7 milyon 85 bin 969 adet Yapı Kayıt Belgesi verildiğini, bunların 5 milyon 848 bin 927'sini konutların oluşturduğu şeklinde yanıtlamıştı.
Uyarılar
|
Deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında, görüş ve uyarılarıyla milyonların felaketin diyalektiği konusunda bilgilenmesine yönelik çaba ve uyarılarıyla öne çıkan deprembilimci Prof. Dr. Naci Görür, Erdoğan'ın vaat ve iddiaları üzerine Cumhurbaşkanlığını "bu bölgenin tümünde mikro-bölgeleme çalışması yapmadan yerleşim alanları için yer seçilmeme[si] ve..inşaata başlanmama[sı]" konusunda uyardı.
Vaatler, vaatler...
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez binasında gerçekleştirilen toplantı ardından yaptığı açıklamada Erdoğan, basına ele alınan konulara ilişkin şu açıklamalarda bulundu.
◼ Bir yıl içinde, deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını çözecek sayıda, kaliteli ve güvenli yapının inşası tamamlanacak.
◼ Bu sürede; çadır, konteyner ve prefabrik yapılarla, yurtlarla, bu amaçla tahsis edilen otel odaları ve kamu misafirhaneleriyle, diğer illerimizdeki kiralık konutlarla, özetle, ülkemizin sahip olduğu tüm imkânlarla, depremzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarına cevap verilmesi planlanıyor.
◼Yapılacak analizlere göre, yerinde ihya edilebilecekleri yerinde, başka yere taşınması gerekenleri uygun alanlarda inşa edeceğimiz konutlarla, depremin yol açtığı yıkımlar tümüyle telafi edilecek.
◼"Bu çerçevede ilk etapta, oturulamaz hâle gelen hane başına 15 bin lira taşınma ve 5 bin lira ile 2 bin lira arasında kira yardımı, ayrıca yine hane başı 10 bin lira destek yardımı yapacak[larını] "zaten açıkla[dıklarını]" söyleyen Erdoğan ayrıca, "depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına, acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda buluna[caklarını]" da vaat etti.
(AEK)