Haberin Kürtçesi için tıklayın
İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, aralarında bianet’in de olduğu, 15 ayrı URL adresinde yayınlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Twitter’dan Brezilyalı karikatürist Carlos Latuff’un çizimlerini engellenmesine ilişkin haberlerin erişime engellenmesine karar verdi.
Hakim İsmail Taş, Erdoğan’ın başvurusunu 27 Aralık 2017’de karara bağlayarak haberlerde “kişilik haklarının ihlal edildiğine” hükmetti.
Hakimlik kararında “… yöneticileri eleştirmek, uyarmak ve bu suretle denetlemek durumunda olan basının sahip olduğu hakkı hukuka uygun bir biçimde kullandığının kabulü için açıklama, eleştiri ve değer yargısı biçimindeki bilginin gerçek ve güncel olması, açıklanmasında kamunun ilgi ve yararının bulunması, açıklanış şekli ile konusu arasında düşünsel bağ bulunması, açıklamada küçültücü sözlerin kullanılmaması gerekmektedir. Ancak, basın özgürlüğünün bir dereceye kadar abartma hatta kışkırtmaya başvurma hakkını da içerdiği unutulmamalıdır” dendi.
Hakimlikten "hukuka aykırı haber" tanımı
“…basın özgürlüğü sınırsız olmayıp, yayınlandığında Anayasanın Temel Hak ve Özgürlükler bölümü ile Türk Medeni Kanununun 24 ve 25. maddesinde yer alan ve yine özel yasalarla güvence altına alınmış bulunan kişilik haklarına saldırıda bulunulmaması da yasal ve hukuki bir zorunluluk…” diyen hakimlik, haberin nasıl “hukuka aykırı” duruma gelebileceğini şu ifadelerle anlattı:
“…özellikle yayının gerçek olmasını, kamu yararı bulunmasını, toplumsal ilginin varlığını, konunun güncelliğini gözetmeli, haberi verirken özle biçim arasındaki dengeyi de korumalıdır. Eleştirinin ve haberin verilişinde gereksiz, yararlı olmayan beyan, niteleme ve değerlendirmelere gidilerek içerik ile uygun düşmeyen tahrik edici, yalın bir okuyucuda husumet ve kuşku yaratıcı dil ve ifade kullanılır, seçilen sözcükler aşağılayıcı, küçük düşürücü, incitici nitelikte olursa konu ile ifade arasındaki denge bozulur, haber veya eleştiri hukuka aykırı duruma gelir…”
Hakimlik şikayete konu yayınlarda “talepte bulunanın kişiliğini hedef alan, meslek ve şerefini, saygınlığını rencide edici, kötüleyici ve normal bir okuyucuda talepte bulunan hakkında olumsuz ve yanlış bir algı yaratmaya yönelik ifade ve anlatımların bulunduğu, bu haliyle talebe konu yayınların talepte bulunanın kişilik haklarını ihlal edici nitelikte olduğunu” belirterek 15 URL’nin erişime engellenmesine hükmetti.
Haberlerde ne vardı?
TIKLAYIN - Erdoğan'dan Çizer Latuff'un Karikatürlerine Sansür Talebi
bianet’te yer alan söz konusu haber metni şöyleydi:
“Brezilyalı karikatürist Carlos Latuff, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar için Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın avukatlarının Twitter'a erişim engeli talebinde bulunduğunu açıkladı. Latuff, Erdoğan'ın talebiyle çıkarılan erişim engeli kararını Twitter hesabından paylaştı. Latuff “Erdoğan'ın avukatları içinde 11 karikatürümün yer aldığı 80 içeriğin internetten kaldırılması için Twitter'a yasal baskı yapıyor ki bu düpedüz bir sansür girişimidir. Türk demokrasisi bu mudur?Erdoğan Türklerin karikatürlerime erişmesini neden istemiyor? Erdoğan'ın korkusu nedir?” diye yazdı. Çizer daha sonra “Bunlar Erdoğan'ın Türklerin görmesini istemediği karikatürlerden birkaçı” yazarak Erdoğan ve AKP’yi eleştiren karikatürlerini paylaştı. |
. (EA)