Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Yargıda Birlik Derneği* üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, gündemdeki meselelere değindi.
Erdoğan özetle şunları söyledi:
Yargı bağımsızlığı
“Ülkemize milletimize şahsıma kurulan tuzakları oyunları fark etmekte zaman zaman geç kaldığımızı görüyorum. Yargıda yaşanan sıkıntılar da bunların arasındadır.
“Bu sıkıntılar tek taraflı ve sadece bir dönemle sınırlı değildir. Yargıyı milletin değil belli örgütün emrine sokmak isteyenler varken yargı üzerinden siyasi kurumları alt etmeye çalışan vesayetçi bir anlayış söz konusuydu.
“Başbakanlığımın ilk dönemlerinde sergiledikleri nobranlıkları unutmam mümkün değildir. 367 garabeti dahil öyle yöntemlerle karşımıza çıktılar ki ben utandım.
“FETÖ örgütü özel önem verdiği yargının içine sızmaya başladı. Kısa sürede bu sızma harekatı yapılmadı.
“Hayatımızın hiçbir döneminde insanları peşin hükümle değerlendirmedik. Hiç kimseye ve hiçbir gruba ne yargıyı ne de başka bir grubu peşinen asla teslim etmiş değiliz.
“Fakat bu örgütün zihin dünyası ve organizasyon yapısı her türlü iyi niyeti istismara açık olduğu için pek çok yerde güç temerküzüne girdiğini gördük. Suçluyla suçsuzu aynı çuvala dolduran böyle bir anlayışın adalet tesis etmesi mümkün değildir. O dönemde açılan davaların neredeyse tamamı sonuçsuz kalmıştır.
“Yargının bağımsızlığına halel getirmemek için meseleye keskin bir şekilde müdahale etmedik.”
17-25 Aralık, 15 Temmuz
“17-25 Aralık operasyonunu birileri benim şahsi meselem olarak göstermek istedi. Oysa ki yargıya hakim olmak isteyen bu örgütün kedini inkar edilemez şekilde ortaya çıkarmasıydı.
“Meşru hükümeti devirerek yönetime el koymaya çalışmanın anlamı darbedir. 17-25 Aralık da bir darbe girişimidir.
“Hükümet ve siyasi kadrolar olarak gösterdiğimiz sağlam duruş ve milletimizin güçlü desteği sayesinde bu darbe girişimini boşa çıkarttık.
“17-25 Aralık'ta başaramadıklarını 15 Temmuz'da TSK içindeki yandaşları ile gerçekleştirmeye çalıştılar.
“Hala o Pensilvanya’daki zat utanmadan sıkılmadan bütün bunlar senaryo diyor. Biz neyin senaryo olduğunu biliyoruz. Gelecek yakındır ve gelecek bunu çok açık ortaya koyacaktır.
“Çünkü ben ilahi adaletin tecellisinden zerre kadar şüphe etmiyorum. Bu adalet tecelli edecek. Batıda bazıları size pas vermiyor olabilir, görüşmüyor olabilir. Hiç umursamayın. Kusura bakmayın biraz ağır olacak ama it ürür kervan yürür.
İtirafçılar
“Yargıda Birlik Derneği iyi ki kuruldu. Meydanı boş bırakırsanız birileri o meydanı doldurur.
“Şu anda içeride olanlardan çok iyi tanıdıklarım var. İtirafçı namıyla ortaya çıkıyorlar. Fakat bunlar doğru konuşmuyor. Bakın bunu açık söylüyorum.
“İtirafçı diyerek ortaya çıkarken bunlar, gayet iyi aldatmacayı oynuyorlar. En tehlikeli olan da bu. Çünkü bunların bir kısmıyla benim zamanında başa baş görüşmelerim olmuştur, Başbakanlığım zamanında.
“Şimdi itirafçı olarak söyledikleriyle Başbakan olduğum zaman bana söylediklerine baktığım zaman tamamen aykırı ifadeler. Bu oyuna asla gelmemek gerekiyor.
“FETÖ’cülerin kamudaki tasfiyesi işleri kolaylaştırmış, rayına oturtmuştur.
Reina saldırısı
“Vatandaşlarımızdan aldığımız geri dönüşler hep bu yöndedir. Bugüne kadar FETÖ'cülerin kamudan uzaklaştırılmasından dolayı aksayan bir iş, ortaya çıkan bir mağduriyet henüz görmedim, duymadım.
“Hatta yılbaşında İstanbul'da yaşanan terör saldırısının failinin yakalanmasında olduğu gibi, gerçekten çok zor ve takdir edilmeyi hak eden işlerin üstesinden başarıyla gelindiğini görüyoruz.
“Reina saldırganının yakalanması Türk polisinin gücünü gösteriyor.
“Bugün bizim Emniyet teşkilatımızın TSK’nın içinde bunlar var mı? Var. Silahlı Kuvvetlerimizin içinde bunlar var mı, var. Bunlar terör örgütlerinin işini kolaylaştırıyor.
“Her geçen gün eriyorlar daha da eriyecekler. Ya da terk edecekler.”
Anayasa değişikliği, MHP
“Anayasa değişikliği yasama, yürütme, yargı arasındaki ilişkiyi yeniden düzenliyor. Yasama, yürütme, yargı arasındaki ilişkilerin yeniden düzenlenmesi Türkiye için bir kazançtır.
“Cumhurbaşkanının doğrudan halkın seçmesi bu yönde köklü bir adım olmuştur. Gücünü halktan alan bir cumhurbaşkanının vesayetin değil milli iradenin temsilcisi olması kadar doğal bir durum yoktur.
“Gücünü milli iradeden alan iki başlı bir yapı ortaya çıkmıştır. Ben patinaj ifadesiyle hep kullandım. Devletin işlerliğinde bir patinaj var bunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Çift başlılık bunu getiriyordu.
“MHP’nin bu gerçeği görmesi sayesinde anayasada yeni değişikliklerin yapılmasının yolu açılmıştır. Ben milletim adına MHP lideri ve ekibine özellikle teşekkür ediyorum.”
Yargıda Birlik Derneği hakkında
Dernek, yargı mensupları tarafından 2014’te oluşturulan Yargıda Birlik Platformu’ndan doğdu. 27 Mart 2015’te resmen kuruldu.
Derneğe, adli ve idari yargıda görev yapan hakim ve savcılar, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay üyeleri ve Yargıtay ve Danıştay savcıları, tetkik hâkimleri, hakimlik ve savcılık mesleğinden atanan Anayasa Mahkemesi raportörleri, meslekten olmasa dahi Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri, HSYK görevlileri, Adalet Bakanlığı görevlileri üye olabiliyor.
Şu anki yönetiminde, başkanlık divan üyeleri şöyle: Cumali Karakütük (2. Dönem Dernek Başkanı), Dr. Birol Kırmaz, Musa Heybet. (AS)