Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'la sendikaların taleplerini değerlendirdikten sonra 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına ilişkin nihai kararı vereceklerini açıkladı.
Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarını düzenleyen sendika konfederasyonlarının başkanlarıyla bu sabah (29 Nisan) görüştükten sonra Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Meclis grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarının yasaya aykırı olduğunu savunmuş; anıta çelenk koymaya, basın açıklamasına karşı olmadıklarını söylemişti.
Ancak Erdoğan basın açıklamasının beş bin kişiyle yapılmasının "adı konmamış başka bir şeye dönüşeceğini" söylemiş; dün İstanbul Valisi Muammer Güler'in öne sürdüğü "kutlamaların marjinal, illegal, bölücü örgütlerin eylemlerine zemin hazırlayacağı" savını tekrarlamıştı.
Erdoğan Taksim'im miting alanı olmadığını, siyasi partilerin de eylemlerini gösterilen yerlerde yaptığına dair sözünü de tekrarlamıştı.
Çelebi: Katılım sınırı olmamasını istiyoruz
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi de, ntv'de telefonla katıldığı canlı yayında "Başbakan burası miting alanı değil, diyor. Biz bunu ifade etmiyoruz zaten. Bizim talebimiz ortak deklarasyonumuzu orada yapmak. Geçmiş yıllarda da talebimiz buydu. Bunun sınırlanmasını istemiyoruz" dedi.
Erdoğan'ın "çelenk konabilir" sözüne dair de "1 Mayıs'ı kutlamak isteyen tüm kesimlerin katılımının sağlanacağı zemin istiyoruz. Bir katılım sınırı olmadan, geniş katılımlı bir anma yapmak istiyoruz" diye konuşan Çelebi, Taksim'de kutlamaların İstanbul'da hayatı etkileyeceğine dair savları da şöyle yanıtladı:
"Taksim önemli bir ticaret merkezi. İstanbul felç olur diyorlar. Bizim derdimiz zaten İstanbul halkına ya da kendimize eziyet etmek değil. Taleplerimizi özgürce haykırmak. Başka bir miting olmayacak. Taksim'de ve geniş katılımlı olmasını istiyoruz."
Erdoğan'a Taksim'e gelişleri üç koldan bir kola indirmeyi ve süre kısıtlamasına gitmeyi önerdiklerini de söyleyen Çelebi, "Tek isteğimiz bu alanın bize kapatılmamış olması. Geniş katılımdan kastımız katılacakların özgürce, sınırlanmadan alana gelmesidir."
Üç konfederasyon, DİSK, Kamu Emekçileri Sendikaları Konefedrasyonu (KESK) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) geçen hafta Taksim'e üç koldan gireceklerini açıklamışlardı. (TK/GG)