* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Meclisi Başkan Vekili ve koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) Milletvekili Wolfgang Kubicki'nin kendisi hakkındaki ifadeleri üzerine suç duyurusunda bulundu.
Deutsche Welle (DW) Türkçe'nin haberine göre, Erdoğan Köln'deki avukatı Mustafa Kaplan aracılığıyla dün (29 Eylül) Hildesheim Savcılığına başvurarak kendisi hakkında "küçük lağım faresi" ifadelerini kullanan Kubicki'nin "hakaret ve iftira" suçlarından yargılanmasını talep etti.
TIKLAYIN - Dışişleri Bakanlığı, Almanyalı siyasetçinin Erdoğan ile ilgili sözlerini kınadı
Almanya'nın haftalık haber dergisi Spiegel'in haberine göre, suç duyurusunda, "lağım faresi" tanımlaması ile Erdoğan'ın "ahlaki açıdan gelişmemiş, aşağılanmış ve tiksinti uyandıran bir insan olduğu" şeklinde bir kanaat oluşturulmaya çalışıldığı yönünde şikayette bulunuldu.
"Erdoğan ile davalık olmaktan çekinmem"
Alman Haber Ajansı'na (dpa) konuşan Kubicki ise Erdoğan ile olası bir hukuk mücadelesine girmekten çekinmeyeceğini söyledi.
Kubicki, Erdoğan'ın göreve gelmesinden bu yana 200 bin civarında benzer dava açmış olmasının "aslında herşeyi açıklığa kavuşturduğunu" kaydetti.
"Kendisinin açılacak bir davayı sakin karşılayacağını" belirten siyasetçi, "Türkiye ile kıyaslandığında Almanya düşünce ve ifade özgürlüklerinin anayasanın merkezinde konumlandırıldığı bir hukuk devletidir" dedi.
DW Türkçe'ye konuşan Erdoğan'ın avukatı Kaplan ise Kubicki'nin müvekkili hakkında kulandığı ifadelerin açıkça hakaret içerdiğini söyledi:
"Sayın Kubicki deneyimli bir siyasetçi, ünlü bir hukukçu ve aynı zamanda Federal Meclis'in de başkan yardımcısıdır. Bu sözlerinin hakaret, hakaretin de suç olduğunu bilecek donanımdadır. Bilinçli olarak hakaret etmiştir ve bunun hukuki bedelini ödemelidir."
Yasa maddesi iptal edilmişti
Erdoğan daha önce de Almaya'da hiciv programı sunan komedyen Jan Böhmermann hakkında davacı olmuştu. Böhmermann, 2016 yılında Erdoğan'a yazdığı bir şiiri televizyonda okuyunca, şiir bazı ifadeler nedeniyle hakaret içerdiği gerekçesiyle tartışma konusu olmuştu.
Dosyaya bakan Mainz Savcılığı daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan komedyen Böhmermann hakkında takipsizlik kararı vermişti.
Bu davadan sonra, soruşturmaya dayanak teşkil eden, "Yabancı devlet adamına hakaret etmek" suçunu düzenleyen 103. madde iptal edildi.
Böhmermann davasında da Erdoğan'ı temsil eden avukat Kaplan, şikayetlerinin "yabancı devlet adamları" bağlantılı olmadığını söyledi.
"Almanya'da artık yabancı devlet adamlarına hakareti suç sayan o madde iptal edildi, doğru, ama bu artık herkes istediğine hakaret edecek anlamına gelmez" diyen Kaplan, 185. maddeye göre hakaret etmek hâlâ bir suçtur. Burada müvekkilim Erdoğan'ın devlet adamı olması birinci derecede meselemiz değildir. Burada bir kişiye yapılan bilinçli bir hakaret söz konusudur, biz bundan şikayetçiyiz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de Cumhurbaşkanına hakaret yargılamalarıErdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiği 2014'ten bu yana Türkiye'de 160 binden fazla kişiye Cumhurbaşkanına hakaret soruşturması açıldı. 35 binden fazla soruşturma kamu davasına döndü. Açılan davalarda 38 binden fazla kişi ve binden fazla çocuk yargılandı. Dava sayısı Erdoğan'ın ilk 4 yıllık görev süresinde Abdullah Gül dönemine göre 19,5 kat ve yüzde 2 bin 52 artış gösterdi. Açılan davalarda 12 bin 881 kişi mahkum edildi. 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildi. Hapis cezaları verilenler arasında 10 da çocuk bulunuyor. Sadece 2020'de 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 45 bin soruşturma başlatıldı ve bu soruşturmalar sonucunda 9 bin 773 kişiye dava açıldı. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014'ten 1 Ekim 2021'e kadar en az 66 gazeteci de "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten hapis, ertelemeli hapis ve para cezasına mahkum edildi. |
(SD)