Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.
Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada işsiz ve tutuklu gazetecilerden bahsedilmedi, gazetecilerin “terörle mücadeleye katkısı” vurgulandı.
“Kamuoyunun doğru ve eksiksiz bilgilendirilmesini ilke edinmiş tarafsız ve özgür basın, demokratik, şeffaf ve gelişmiş devletlerin önemli güçlerinden biridir” denen açıklamada internet gazeteciliği ile sosyal medyanın etki alanının genişlediği belirtildi, “Medyanın bağımsızlığının en iyi biçimde sağlanması için, hukuki düzenlemeler kadar, basın kuruluşlarının ve çalışanlarının, meslek ahlakına, tarafsızlık ilkesine uymaları, başkalarının hak ve özgürlüklerine saygıyı esas almaları, toplumsal sorumluluğu göz önünde bulundurmaları da önemlidir” ifadeleri kullanıldı.
Gazetecilerden terörle mücadele için yardım istedi
“Doğru ve tarafsız habercilik anlayışını her zamankinden daha önemli hale getirmiştir” denen açıklamada sosyal medya aracılığıya “kamuoyunun yanıltıldığı, terör propagandası yapıldığı” belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı:
“Milletimizin güvenlik ve huzuruna kasteden odakların terör faaliyetlerine hız vermeye gayret ettikleri bu hassas süreçte basın mensuplarımızın, terörle mücadelenin yanı sıra, demokrasimizin güçlenmesine, ülkemizin ilerlemesine, birlik ve beraberliğimizin korunmasına önemli bir katkı sağlayabileceklerine inanıyorum.
“Bu düşünceler eşliğinde, başta Suriye olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde son derece zor şartlar içerisinde hayatları pahasına görevlerini yerine getirmekte olan gazetecilere takdirlerimi belirtiyor, medya mensuplarımızın Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyor, kendilerine başarılar diliyorum.”
En az 2 bin 500 gazeteci işsiz bırakıldı
Olağanüstü Hal'in ilan edilmesinden beri 178 medya kuruluşu kapatıldı. 2016'nın üçüncü çeyreğine ilişkin BİA Medya Gözlem Raporu'na göre bu kuruluşlarda çalışan en az 2 bin 500 gazeteci işsiz kaldı.
İşsiz kalan gazeteciler, KHK'lar ile kapatılan kuruluşlardan tazminatlarını almaları yine 675 sayılı KHK yolu ile engellendi.
Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı 2016-16 sayılı Genelge kapsamında KHK'lar ile kapatılan yerlerde çalışan gazetecilere, işten ayrılış nedeni olarak “36- OHAL/KHK” kodu kullanıldı.
Çalışan Gazeteciler Günü
4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı Basın Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayınlanışının yıl dönümü. 1961'den beri kutlanılıyor.
Yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah gazetelerinin patronları, yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini üç gün kapadıklarını duyurdular.
“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımladılar. Basın Gazetesi 11 Ocak 1961'de yayına başladı, üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı.
1961-1971 arasında "Çalışan Gazeteciler Bayramı" adıyla, 12 Mart darbesinden sonra "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anıldı. (EA)