Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne, seçimlerde oyların yüzde 86'sını alan Prof. Dr Gülay Barbarosoğlu'nu değil, seçimlere katılmayan Prof. Dr. Mehmed Özkan'ı atadı.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencileri Temmuz ayından beri atanmayan seçilmiş rektörlerinin bir an önce atanmasını talep ediyorlardı.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri kararın açıklanmasının ardından seçilmiş “Kayyum rektör istemiyoruz” diyerek üniversitede toplandı.
Erdoğan şimdiye dek 74 üniversitedeki rektör seçiminin 29'unun birincisini atamamıştı. Boğaziçi Üniversitesi ile bu sayı 30'a çıktı.
Rektörlük seçimini kaldıran KHK sonrası Erdoğan'ın yaptığı ilk atama oldu.
Barbarosoğlu'ndan veda mesajı
Barbarosoğlu’nun üniversitenin internet sitesinde yayınlanan veda mesajı şöyle:
"Çok değerli meslektaşlarım,
"Öncelikle 12 Temmuz 2016 rektörlük seçimlerinde şahsıma sunduğunuz teveccüh ve destek için bir kez daha teşekkür ederim. Seçim sonrası yaşanan sürecin sonunda, 6 Ağustos 2012 tarihinden itibaren büyük bir gurur, mutluluk ve heyecanla sürdürdüğüm rektörlük görevimin sonuna gelmiş bulunuyorum.
"Kırk yılı aşkın bir süredir öğrenci, öğretim üyesi ve idareci olarak çeşitli düzeylerde katkıda bulunduğum üniversiteme veda ederken, her birinize teker teker en derin sevgi, saygı ve selamlarımı sunarım.
"Yeni rektörümüz sevgili Mehmed Özkan’a ve yeni yönetime başarılar dilerim."
Barbarosoğlu, basına yönlendirilen mesajında akademik hayatını noktaladığını belirtti:
"5 Ağustos 2012 tarihinden itibaren büyük gurur, mutluluk ve heyecanla sürdürdüğüm rektörlük görevimin sonuna gelmiş bulunuyorum. Ülkemizde olduğu kadar uluslararası alanda da birçok başarıya imza atan, özgürlükçü, çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla üniversitemizi akademik ve bilimsel alanda daha da yukarılara taşıyan, birlikte görev yaptığım tüm arkadaşlarıma, destek veren tüm öğretim üyelerimize, çalışanlarımıza ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.
"Kırk yılı aşkın bir süredir öğrenci, öğretim üyesi ve idareci olarak çeşitli düzeylerde katkıda bulunduğum üniversitemize veda ediyor ve akademik hayatımı noktalıyorum. Boğaziçi Üniversitesi’nin tarihi, gelenekleri, ilkeleri ve üstün kadrosu sayesinde gelecekte de varlığını en başarılı şekilde sürdüreceğine eminim.
"Göreve yeni atanan Sayın Prof. Dr. Mehmed Özkan’a ve yeni yönetime başarılar dilerim.”
Boğaziçi eylemdeydi
12 Temmuz’da yapılan rektörlük seçimleri 447 öğretim üyesinden 403’ünün katılımıyla son dönemin en yüksek katılımlı seçimi olmuştu.
Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu 348, Prof. Dr. Vedat Akgiray 40, Prof. Dr. Cem Say 7, Prof. Dr. Levent Kurnaz 2, Prof. Dr. Esra Battaloğlu 1 ve Prof. Dr. Betül Tanbay 1 oy almıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, o tarihten bu yana Erdoğan 19 rektör atadı ancak Boğaziçi Üniversitesi’nde atama yapmadı.
29 Ekim’de yayınlanan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile rektörlük seçimleri kaldırıldı.
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri, 1 Kasım'da üniversitede yaptıkları açıklamada yüzde 86 oy oranıyla seçilen rektörlerinin atanmamasını kabul edilemez olduğunu söyledi, rektörlük seçimlerini kaldıran KHK'nın iptalini talep etti.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri 8 Kasım’da kampüste yaptıkları açıklamada “Seçilmiş Rektörümüz Atansın” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü yazılı bir açıklama yaparak, “Boğaziçi Üniversitesi'nin özgürlükçü, barışçıl, bilimsel, üretici, Türkiye'nin gelişimine katkı sağlayıcı varlığını sürdürmesi ve bütünlüğünün bozulmaması için” en yüksek oy oranı ile seçilmiş rektör adayı Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu'nun görevine başlamasını istemişti.
Mehmed Özkan hakkında
1986 yılında Boğaziçi Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarına ABD’de Vanderbilt Üniversitesi Elektrik Mühendisliği programı kapsamında, robotik cerrahi ve akıllı robotlar alanlarında devam ederek 1988’de master ve 1991’de doktora derecelerini aldı. Lisansüstü çalışmaları boyunca Vanderbilt Üniversitesinde araştırma görevlisi, “Intelligent Robotics” laboratuvar yöneticisi olarak ABD, Japon endüstriyel projelerinde ve NIH destekli projelerde görev aldı. Doktora döneminde Vanderbilt Üniversitesi, Nörocerrahi Kliniğinde de görev alarak cerrahi robot Ar-Ge çalışmalarından sorumlu araştırmacı olarak çalıştı. 1992 yılında doktora sonrası araştırmaları için Japonya’nın Tokyo şehrinde özel bir kuruluşta devam eden Prof. Özkan Robotlarda kas benzeri nümatik eyleyicilerin kullanımı üzerine odaklandı
1995’de Boğaziçi Üniversitesi, Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsüne dönen Prof. Özkan, 1995 – 2016 yılları arasında bu Enstitünün Müdür Yardımcılığını yaptı. 2012 – 2016 Yılları arasında Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun Rektör Danışmanlığını, Ağustos 2016’dan bu yana da Araştırmadan sorumlu Rektör Yardımcılığını yürütmekteydi. (BK)