Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın siyasi nedenlerle tutuklu olduğunu değerlendirerek, 18'inci Maddenin ihlali üzerinden tahliyesine karar verdi.
TIKLAYIN - AİHM: Demirtaş Serbest Bırakılsın
Kararın hemen ardından avukatlar ve siyasiler kararın uygulanması yönünde görüş bildirdi.
Ancak, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (20 Kasım 2018, Salı) grup toplantısında, “Karar bizi bağlamaz, karşı hamle yapar işi bitiririz” açıklaması yaptı.
TIKLAYIN – AİHM: Türkiye Karara Uymalı, Erdoğan: Bizi Bağlamaz
Erdoğan'a yanıt Avrupa Konseyi Genel Sekreterlik Sözcüsü Holtgen'den geldi: "Anlaşmanın 46. maddesine göre bütün ülkeler mahkemenin kararlarına bağlıdır".
Oysa, Erdoğan, “Karar bizi bağlamaz” dediği, AİHM’e daha önce kendisinin siyaset yapmasının önündeki engeller kaldırılması için üç kez başvuru yapmıştı.
Erdoğan İlk kez 1999’da AİHM’e başvurmuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Aralık 1997'de Siirt'te konuşmada, Ziya Gökalp'ın 1912 yılında Balkan Savaşı'ndaki Türk askerler için yazdığı "Asker Duası" adlı şiirinin sonradan değiştirilmiş bir sürümünden bir dörtlük okudu. Erdoğan, okuduğu bu şiir sebebi ile "halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” suçundan 1998 yılında Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından 10 ay hapis ve 177 milyon TL para cezasına çarptırıldı. Erdoğan'ın Yargıtay'da yaptığı itirazı reddedilince 1999 yılında adil yargılama ilkesinin ihlal edildiği gerekçisiyle AİHM başvurmuştu.
Cezaevinde mahkûmiyetini tamamlayan Erdoğan, milletvekili adayı olabilmek için de adli sicil kaydının silinmesi talebiyle 2001 iç hukukta yoluyla sonuç alamaması üzerine 2002 yılında AİHM'e başvuruda bulunmuştu.
2003’te başvurularını geri çekti
Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulu’nun milletvekili olamayacağı yönündeki kararını da Eylül 2002'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürmüş ve “Bu konuda hukukumuzu son noktasına kadar arama hakkını kullanacağız. Bu mücadeleden ülkem mesafe alarak çıkacaktır” demişti.
Erdoğan, 2003 yılında Başbakan seçildikten sonra AİHM’e yaptığı bütün başvuruları geri çekti.
Erdoğan: “Şimdi göreceksiniz AİHM’e gideceğiz”
Erdoğan milletvekili olabilmek için adli sicil kaydının silinmesini talep etti. Bu istek Diyarbakır 4 No’lu DGM’si tarafından kabul edilse de dönemin Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu karara itiraz etti. Kanadoğlu'nun girişimi sonrası Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Diyarbakır 4 No’lu DGM’nin kararını bozdu.
2001 yılında yaşanan bu olayların ardından Erdoğan siyasi bir kararla halkın iradesinin önüne geçildiği gerekçesiyle AİHM'e başvurdu.
Türkiye ve Hollanda arasında çıkan diplomatik kriz ve sonrasında Hollanda’nın başta dönemin Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya yönelik muamelesinden dolayı AİHM'e başvuracaklarını açıklamıştı. Erdoğan, 13 Mart 2017 tarihinde yaptığı konuşmada, “Bunlar hukuk tanımazdır. Bunlar işlerine geldiği zaman kendilerine göre uluslararası hukuktan bahsederler. Biz bunları AİHM'de de yaşamadık mı? Şimdi göreceksiniz, AİHM'e de gideceğiz” demişti.
TIKLAYIN - AİHM Demirtaş Kararı Hakkında Avukatlarının Değerlendirmesi
TIKLAYIN - Prof. Dr. Akdeniz: AİHM Kararını Uygulamama Lüksümüz Yok (EMK)