Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) genel seçimlerde başörtülü aday göstereceğini açıkladı.
AKP Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Akşit de yerel seçimlerde kadın belediye başkanı adayı göstereceklerini söyledi. Akşit, siyasi temsilde kadın kotasını eleştirdi, kota sistemiyle kadınların zorla siyasete sokulduğunu ifade etti.
Milliyetçi Hareket Partisi )MHP) de geçtiğimiz hafta yerel seçim aday listelerini kamuoyuna sunmuş, Zonguldak Kilimli İlçesi'nden başörtülü bir kadın aday göstermişti.
Erdoğan: Başörtüsü serbestliği kendi tasarruflarında
Erdoğan, kamuda başörtüsü yasağının kalkmasıyla ilgili şunları söyledi:
“TSK çalışanlarına, emniyet teşkilatımız ve hakim savcılar istinai olarak bunlar yasayla belirlenmiş şeyler değil. Kendileri istedikleri zaman istedikleri düzenlemeyi yapabilirler. Önce direkt olarak süratle aşabileceğimiz kamu dairelerindeki adımları atalım, çözelim. Belli aşamaları dökmeden kırmadan götürmek gerek. Onlar kendi tasarruflarında adımlarını atarlar.”
Başörtülü aday için temayül yoklaması
Erdoğan, başörtülü adayların AKP üyeleri arasında yapılacak oylamayla belirleneceğini söyledi:
“Evet başörtülü adayımız olacak. Şu an size yerini ve sayısını veremem ama başörtülü adayımız olacak. Bunun için temayül yoklaması yapıyoruz. Bunun için oy kullanma işlemi olacak ve üyelerimiz seçim bölgelerinde oylarını kullanacaklar. Sonra heyetlerimiz gidip bu oyları getirecekler ve oylar sonucunda adaylarımız belli olacak ve sizlere bu adaylarımızı açıklayacağız. Diğer partiler gibi bunun için acele etmiyoruz.”
Akşit: Kadınlar vekilliği hedefliyor, yerele ilgi duymuyor
AKP Kadın Kolları Genel Başkanı Akşit de yerel seçimlerde AKP’nin kadın adaylar çıkaracağını, belediye meclislerinde kadın sayısını da arttıracaklarını söyledi.
"Bu seçimlerdeki özellikle hedefimiz, bir kere kadın belediye başkan adaylarımız olmalı ve seçilebilecekleri yerlerden, aday göstermiş olmak için değil. Belediye meclis üyeliklerimizin de çok daha fazla olması lazım. İl genel meclisi olan illerde de il genel meclisi üyesi olan arkadaşlarımızın sayısının artması öncelikli hedefimiz. Yerel yönetimler, aslında kadınların en iyi görev alabileceği ve en duyarlı bir şekilde hizmet verebileceği yerler. Bugüne kadınlar, TBMM'yi ve milletvekili olmayı hedefledikleri için yerele çok da ilgi de duymadılar. Orada biz kadınların da hatası var. Bundan sonraki süreçte inanıyorum ki talep daha fazla olacaktır.”
“Kota sistemi kadını zorluyor”
Akşit, siyasi temsilde kota sistemiyle ilgili ise şöyle konuştu:
"Bir kadın siyasete girmek istiyorsa ve bu konuda kararlıysa yeter ki ona fırsat verilsin, eşit imkanlar sağlansın. Kadın, zaten kendi yolunu bulur, başarılı olur. Ayrıca özel bir şekilde taşınması, biraz zorlama gibi geliyor. Kadına fırsat verilsin, kadın zaten yerini bulur. Kotayla değil, zorlayarak değil, gerçekten kendini hazır hisseden, gerçekten siyaset yapmak isteyen kadınlarımıza fırsat verilmesinden yanayız".
AKP’de kadın oranları
* 2011 genel seçimleri itibarıyla, AKP kadın milletvekillerinin oranı yüzde 14,1; erkek milletvekillerinin oranı yüzde 85,9.
* 2004 yerel seçimlerinde hiç kadın aday göstermeyen AKP’nin 2009 yerel seçimlerinde iki ilçede ve iki beldede kadın belediye başkanı var.
* 2009 yerel seçimleri itibarıyla AKP Belediye Meclislerindeki üyelerin yüzde 8,2’si kadınlardan, yüzde 91,8’i erkeklerden oluşuyor. İl Genel Meclisleri üyelerinin ise yüzde 2,6’sı kadın, yüzde 97,4’ü erkeklerden oluşuyor. (ÇT)