Türkiye’nin 12. cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, adli yıl açılış töreninde Barolar Birliği başkanının konuşması halinde kendisinin törene katılmayacağını söyledi.
Erdoğan dün, AKP Genel Merkezi'ndeki partisinin kuruluş yıldönümü resepsiyonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Gelen bir soru üzerine bu törende cumhurbaşkanının baro başkanını dinlemek zorunda olmadığını belirtti.
“Bugüne kadar bu tür şeyler olduysa artık bunların reforme edilmesi lazım. Bütün bunlara rağmen Yargıtay Başkanı orada konuşacaksa, Yargıtay Başkanını ben de seve seve dinlerim, Yargıtay'ın başı olduğu için dinlerim.”
Erdoğan törendeki konuşmaların 20 dakika ile sınırlandırılmasının da önemi olmadığını ifade etti.
“Beni süreler hiç ilgilendirmez, katılmam. Orada Yargıtay Başkanı sadece konuşacaksa eyvallah, ödüllerine vesaire eyvallah. Zaten işin asıl formatında, yasal formatında bu yok. Neymiş teamülmüş. Bir teamül arıyorsanız, böyle bir yerde konuşması gereken Yargıtay üzerinde bir şey aranıyorsa orada cumhurbaşkanı konuşur.”
Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz mayıs ayında, Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümü töreninde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun siyasi konuşma yaptığını ve konuşmasının uzun olduğunu söyleyerek toplantıyı terk etmişti.
“Mevzuat uyduranlar”
Erdoğan’ın basın mensuplarına verdiği yanıtlarda öne çıkan noktalar şöyle:
* Erdoğan, bir soru üzerine 2015 seçimlerine 90 gün kala belde, ilçe ve il kongrelerini yaparak, seçimin ardından da AKP Olağan Kongresi'nin yapılabileceğini söyledi.
* Erdoğan, 15 Ağustos’tan itibaren başbakan olarak imza yetkisini kullanamayacağı yönündeki eleştiriler hatırlatılınca “Bunu söyleyenler kendilerine göre mevzuat uyduranlardır. Bekara karı boşamak kolay, bunlar hala evlenemediler. Sen yasalara bak, 15'inden sonra da imzaladıklarımı görürsünüz” diye konuştu.
* “Yeni hükümetin görevlendirmesini siz mi yapacaksınız, kafanızda bir isim var mı” sorusuna “28'inde olmayabilir ama 29'unda yaparız inşallah. Şimdi nasip olursa perşembe günü bir MYK toplantısı yapacağız. MYK toplantısında bu konuyu yine aramızda müzakere edeceğiz. MYK toplantısından sonra da artık partimizin bütün kurullarının ortak ismi olarak ne çıkıyorsa onu açıklarız” diye yanıt verdi.
* Erdoğan cumhurbaşkanı görevine başladıktan sonra muhalefet liderleriyle haftada ya da 15 günde bir görüşmeyi düşünüp düşünmediği sorusu karşısında “Davetlerimize toplumsal barış çerçevesinde icabet ettikleri süre içerisinde biz de bir kere, iki kere davetlerimizi yaparız. Bundan önce yaşanan bazı örnekler var ki bu davetlerde bir kere, iki kere davet edersiniz. Eğer bu davete icabet edilmezse ondan sonra cumhurbaşkanlığı makamının mehabetini de korumak durumundayız. Ondan sonra da davet edecek halimiz yok, bunu peşinen söylemek zorundayız” ifadelerini kullandı. (YY)