Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında güvenlik güçlerinin arama-sorgulamaların kolaylaştırılması için bireysel hakların sınırlanması talebini yerine getireceklerini söyledi.
Erdoğan "Ülkemiz demokrasiden bir tek geri adım atmadan, insan hak ve hürriyetinden bir tek geri adım atmadan yürüyüşüne devam edecektir" diye de ekledi.
Kuzey Irak yönetiminin PKK'ye karşı işbirliğini artırmasını isteyen Erdoğan, tezkerenin "uluslararası anlaşmalardan doğan bir hak olduğunu" vurguladı; askeri harekatlarda sivillere zarar verilmediğini iddia etti.
Erdoğan, Güneydoğu'da yürütülen kalkınma çalışmalarının PKK'yi "rahatsız ettiğini" belirtti.
Gül: Silahla mücadele
Finlandiya ziyareti öncesinde gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül "Silahla karşınıza çıkanla silahla mücadele edilecektir. Ama demokrasiye olan inancımız devam ediyor" dedi.
Hak kısıtlama taleplerini değerlendiren Gül, "Yeni tedbirler alınabilir" dedi. Gül, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'yle konuşmasında beklentilerini ilettiğini vurguladı; Irak'ı ziyaret edebileceğini belirtti.
Baykal: Kuzey Irak'a müdahale şart
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, grup toplantısında Kuzey Irak'ın "terörün yatağı olmaktan çıkarılması gerektiğini"; Türkiye'nin bunu yapması gerektiğini söyledi.
Baykal, DTP'yi eleştirerek "Aktütün'e yapılan bu saldırının terör olduğunu tüm dünyaya anlattık ama kendi içimizdeki birilerine anlatmayı başaramadık" diye ekledi.
Türk: Görüşüp çözüm arayalım
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, "Eğer Meclis'ten savaş tezkeresini değil de barış yasalarını geçirseydik, bu gençlerimiz ölmeyecekti" dedi.
Türk, "Demokratik Özerklik" programının sorunu çözebileceğini vurguladı; "savaş yanlısı politikalara alternatif ürettikleri için" kapatma davası gibi baskılarla karşılaştıklarını söyledi.
Tezkerenin çözüm getirmeyeceğini vurgulayan Türk, Mecliste bulunan siyasi partilere bir araya gelerek sorunu tartışma ve çözüm yolları üretme çağrısında bulundu.
Bahçeli: Kuzey Irak'a girelim, OHAL ilan edilsin
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu; "derhal Kuzey Irak’a girilerek bir güvenlik bölgesi oluşturulması gerektiğini" söyledi.
Bahçeli sorunun sadece askeri önlemlerle çözülemeyeceğini belirtti; "sosyal, siyasal ve kültürel tedbirler geliştirilmeli" dedi.
Olağanüstü Hal uygulaması isteyen Bahçeli, Kuzey Irak yönetimine tepki gösterilmesini talep etti; "terörün içerideki siyasi uzantıları ve finansal destekçilerinin ortaya çıkarılmasını" istedi. Tezkereye "evet" diyeceklerini belirten Bahçeli, bu konuyla ilgili olarak milletvekili dokunulmazlığının da kaldırılmasını istedi.
“Endişemiz etnik tahriklerin Türkiye’yi bir kardeş kavgasına sürüklemesidir. Türk halkı ve ülkücü gençlik sorumluluk altında hareket edecektir.”(EÜ)