Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) MİT TIR'ları haberi nedeniyle 26 Kasım'dan beri mahpus olan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül için verdiği tahliye kararını değerlendirerek, "AYM bu şekilde bir karar vermiş olabilir. Ben AYM’nin kararına sessiz kalırım. Verdiği karara uymuyorum. Saygı da duymuyorum" dedi.
Erdoğan daha önce de AYM'nin Twitter'a erişim yasağının kaldırılmasıyla ilgili de “Bu karara saygı duymuyorum” demişti.
"Karara uymuyorum"
Fildişi Sahili'ne yapacağı resmi ziyaret öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dündar ve Gül'ün 25 Şubat Perşembe akşamı AYM'nin “hak ihlalidir” kararının ardından tahliye edilmesini de değerlendirdi.
AYM kararıyla ilgili “Karara uymuyorum, saygı duymuyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:
“Her şeyden önce şuana kadar ben bir açıklamada bulunmadım. Bu konuyla ilgili konuşmadım. Şunu söylemek durumundayım; Bu olayın ifade özgürlüğü ile yakından uzaktan alakası yoktur.
“Bana göre medyanın sınırsız özgürlüğü olamaz. Bu haberlerde bu ülkenin Başbakanına Cumhurbaşkanına burada da her türlü saldırı vardır. Kalkacak Cumhurbaşkanına Başbakana istediği gibi saldıracak da biz buna seyirci mi kalacağız? Anayasa Mahkemesi bununla ilgili bir karar vermiş olabilir ben bu karara ancak sessiz kalabilirim. Ama onu kabul etmek durumunda değilim. Ve verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum. Çünkü ortada bir gerçek var. Bu bir beraat, tahliye kararı değildir. Aslında onlarla ilgili kararı veren mahkeme o kararında direnebilirdi.
"Gazetecileri cezaevinden çıkarmakla yanlış yaptık herhalde"
“Yüzlerce basın mensubunun cezaevine tıkıldığı günler bizden önceki günlerdir. Bizim iktidarımızda bunlar cezaevlerinden çıkmışlardır. Biz önlerini açtık ve biz bu yaptıklarımızda demek yanlış yaptık herhalde. Hala bize saldıranlar, bunları görmezden gelerek saldırıyor. İfade ve düşünce özgürlüğünün sonuna kadar yanındayım, fakat o maskenin altında bu ülkeye saldırı hakkında kimseyi hak tanınması taraftarı değilim çünkü bu casusluktur.
"İstihbarat örgütlerinin sınırsız yetkileri vardır"
"İstihbarat örgütleri, herhangi bir savcının rahatlıkla müdahale edebileceği örgüt değildir. İstihbarat örgütlerinin sınırsız diyebileceğimiz yetkiler vardır. Türkmenlere Milli İstihbarat Teşkilatı'mız yardım götürüyor. Bu yardım sebebiyle sen kalkıp müdahale edeceksin ve onları adeta düşman ordusunun mensuplarını yakalamış gibi yere yatıracaksın, silahları onlara uzatacaksın ve bu ülkede yargı makamında olanlar o sürecin resmedilmesine yardım ve yataklık edenleri tahliye edecek.
"Ortalık çalkalanabilir"
"Ben bu kadar rahat onların yanında olamıyorum ve bu konuda da inandığım doğrular neyse, bu doğruların sonuna kadar arkasında olduğumu ifade etmek istiyorum. Yola çıkıyorum, bundan sonra biraz daha ortalık çalkalanabilir.”
Erdoğan iktidarında 104 gazeteci mahpustu
BİA Medya Gözlem Raporları'na göre 104 gazeteci, 30 dağıtımcı 2012 yılında hapishanede girdi. 2011 ve 2012 yıllarında Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanıydı. Aynı yıl Türkiye Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü tarafından “Haberciler için Dünyanın en büyük cezaevi” olarak nitelendirilmişti.
Erdoğan'dan Dündar'a “Bedelini çok ağır ödeyecek”
Erdoğan ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan MİT TIR'ları haberinin ardından TRT'de katıldığı canlı yayında isim vermeden Can Dündar'ı tehdit etmişti. Erdoğan, "Öyle zannediyorum bu özel haberi yapan kişi bunun bedelini çok ağır ödeyecek. Öyle bırakmam onu" demişti.
Cumhuriyet ve Dündar'dan kişisel olarak da şikayetçi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şikayet dilekçesinde “Devletin menfaatlerini gerçeğe aykırı görüntü ve bilgileri yayınlamak suretiyle hedef alan şüphelinin bu eylemi kesinlikle gazetecilik olarak değerlendirilemez” demiş, Dündar’ın bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet ve 42 yıl hapsi cezası ile cezalandırılması istemişti.
AYM'ye daha önce de “saygı duymamıştı”
Erdoğan daha önce de AYM'nin Twitter'a erişim yasağının kaldırılmasıyla ilgili de “Bu karara saygı duymuyorum” demişti.
Twitter 30 Mart Yerel Seçimleri öncesinde Erdoğan'ın “Twitter'ın kökünü kazıyacağız” sözünden birkaç saat sonra kapatılmıştı. İlgili kararda AYM Anayasa Mahkemesi, Twitter'ın engellenmesiyle ilgili yapılan başvurularda, başvurucuların haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, AYM gereğinin derhal yapılmasına ilişkin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na yazı göndermiş, akabinde Twitter yeniden erişime açılmıştı. (EA)