Haberin İngilizcesi için tıklayın
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından İrfan Fidan'ı seçti. Karar, Erdoğan’ın imzasıyla bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
Fidan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından Yargıtay'a atanmış, hemen ardından da henüz hiçbir dosyaya bakmadan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday olmuştu.
Adı Gezi, Kavala, 17-25 Aralık, MİT tırları dosyaları ile duyulan Fidan'ın Anayasa Mahkemesi üyeliği 12 yıl sürecek.
20 günde başsavcılıktan AYM üyeliğine
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısıyken 27 Kasım günü Hakimler ve Savcılar (HSK) Genel Kurulunca Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ve dokuz kişiyle birlikte Yargıtay üyeliğine seçildi.
İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Başsavcıları Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nde görevlendirildi.
30 Kasım’da Yargıtay’daki görevi için İstanbul Çağlayan Adliyesi’nden Ankara’ya uğurlanan İrfan Fidan, 1 Aralık gecesi Anayasa Mahkemesi üyeliğine adaylığını açıkladı.
Bu arada, Yargıtay Başkanlığı, Fidan’ın Yargıtay’a seçilmesinden üç gün önce, 24 Kasım günü Covid-19 salgını nedeniyle 2 Aralık’ta yapılacak Anayasa Mahkemesi üyeliği seçimlerinin 17 Aralık’a ertelendiğini açıklamıştı.
Bu erteleme kararının İrfan Fidan’ın Anaysa Mahkemesi üyeliğine seçilebilmesi için alındığı iddia edildi.
Anayasa Mahkemesi üyeliği için bugün yapılan seçimde İrfan Fidan 110 Yargıtay üyesinin oyunu alırken, en yakın takipçisi Nevzat Özsoy 65 oyda kaldı. Mustafa Erol 52, Nazmiye Beyazıtoğlu Kuşçuoğlu 45, Mahmut Coşkun ise 35 oy aldı.
Şiddet iddiaları
İrfan Fidan’ın ismi bu süreçte Bağımsız Milletvekili-gazeteci Ahmet Şık'ın, 11 Aralık Cuma öğlen paylaştığı tweet serisinde isim vermeden, üst düzey bir yargı mensubunun eşini dövdüğünü duyurmasıyla da gündeme geldi.
Şık’ın paylaşımları şöyleydi:
“Bir varmış bir yokmuş, ülkenin birinde ismi çok bilinen üst düzey bir yargı mensubu varmış. Ününün nedeni mesleki bilgisinden değil, siyasal iktidarın kullanışlı tetikçiliğini üstlenip hukukun celladı olmasından gelirmiş.
“Daha da yükseleceğini hayal ederken siyasal iktidar içinde işler karışmış ve ‘terfi ettirilerek’ koltuğundan olmuş. Buna rağmen daha da yükseleceğini umarken birkaç gündür başı daha çok belaya girmiş.
“Özel hayatıyla ilgili sırrını öğrenen eşi ile kavga çıkınca, dişini kırana dek dövdüğü karısı darp raporu alıp kendisini şikayet etmiş. Eşinin görevi nedeniyle şikayet başvurusu işleme alınmak istenmemişse de olayın büyümesinin yaratacağı endişe ile şikayet işleme konulmuş.
“Bir başsavcı vekili aracılığıyla yapılan şikayet yargı mensuplarını soruşturan Kurul'un ilgili dairesine gönderilmiş. Söz konusu şikayet sadece darpla ilgili olmakla kalmayıp yargı mensubunun mal varlığındaki artışı sağlayan yolsuzluk/rüşvet iddialarını da içermekteymiş.
“Yakın geçmişte sahip olduğu makamdaki kullanışlılığı ve iktidar tetikçiliğinden kaynaklanan ilişkileri nedeniyle olay şimdilik gizli tutulmaktaymış. Ama dedikoduların yayılma hızı nedeniyle örtbas edilebilecek miymiş yakında herkes görecekmiş.”
HSK: Bizde dilekçe yok
Ahmet Şık’ın 11 Aralık Cuma öğlen yaptığı paylaşımlarının ardından aynı günün gecesi HSK’den yapılan açıklamada şiddet iddialarını içeren şikayet dilekçesinin HSK’ye iletilmediği belirtildi.
Bunun üstüne paylaşımda bulunan Ahmet Şık, “Ülke yok, isim yok ama öyle bir telaş ki Cuma gecesi HSK'ye açıklama yapmak mecburiyeti doğuyor. Şikayet dilekçesi yok demiyorlar. ‘Bizde şikayet dilekçesi yok’ diyorlar” dedi.
Erişim engeli ve Şık’a soruşturma
İrfan Fidan ve eşi Sibel Özalp Fidan, paylaşımlarında herhangi bir isim vermemesine karşın Ahmet Şık hakkında suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı talebiyle Ahmet Şık’ın paylaşımlarına ve paylaşımları içeren haberlere erişim engeli kararı verildi.
İstanbul Başsavcılığı Şık hakkında, "kamu görevlisine hakaret ve iftira" suçlarından soruşturma başlattı.
İrfan Fidan hakkındaİrfan Fidan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı süresince 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları, Selam Tevhid, MİT TIR'ları, Şike davası, Gezi davası, Osman Kavala, Barış İçin Akademisyenler gibi kamuoyunda tartışmalara neden olan davalarda yer aldı. Meslek hayatına 1999’da Akkışla Cumhuriyet Savcısı olarak başladı. Aşkale, Çaycuma, Dörtyol, Şişli Cumhuriyet Savcısı oldu. 2015’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekiliğine, 2016’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına atandı. Ordu Fatsalı. |
(HA)