Almanya Başbakanı Angela Merkel'in iki günlük resmi ziyaret öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Die Zeit gazetesine verdiği röportajla gündeme gelen "Türk okulları", Almanya ve Türkiye'de bir haftadır tartışılıyor.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) "uyuma engel" olur gerekçesiyle itiraz ettiği Türk okulları, Almanya'da özellikle 2000'lerin başından itibaren açılmaya başlandı.
Federal eğitim yasaları çerçevesinde kurulan okullarda Türkçe, İngilizce'ye alternatif ikinci ya da üçüncü bir dil olarak okutuluyor.
"Ulusal değiliz"
Özel bir lise olan Diyalog, 2007 yılında, Almanya'da yaşayan göçmen ailelerin kurduğu Türk - Alman Akademi Derneği'nce (Türkisch - Deutscher - Akademischer - Bund e.V.) açıldı. Eğitim dilinin Almanca olduğu okulda Türk ve Alman öğretmenler görev yapıyor.
Açıldığı yıl 37 olan öğrencisi sayısı bu eğitim döneminde 152'ye çıktı. Seçmeli dersler arasında din bilgisi ile ahlak dersi de var. Başbakan Erdoğan'ın Almanya'da Türk liseleri açılması önerisiyle başlayan tartışma üzerine okul yönetimi "ulusal" tanımlamaları kabul etmediklerini açıkladı:
"Her ulustan çocukların eğitim gördüğü kulumuzda öğrenciler 5. sınıfta zorunlu ikinci ders olarak İngilizce, Fransızca ya da Türkçe dillerinden birini seçebiliyor. Öğleden sonra etüt dersleri Almanca, Fransızca ya da Türkçe alınabiliyor. Tiyatro dersleri de yine üç dilde veriliyor. 'Türk okulu' tanımlaması bizi kapsamıyor. "
Din dersi verilmiyor
Berlin Kreuzberg'de, 13 yıl önce çocuklara eğitim desteği vermek amacıyla kurulan TÜDESB Enstitüsü'nün ise (TÜDESB Bildungsinstitut Berlin-Brandenburg e.V.) ülkede 5 ayrı okulu var.
Üç anaokulu ve bir özel ortaöğretim kurumu açan TÜDESB, 2004 yılında özel lise açtı. TÜDESB Almanca derslere anaokullarında başlıyor, çocuklara ebeveynleriyle birlikte Entegrasyon Dersleri veriliyor. Lisesinde 280 öğrencinin eğitim gördüğü, müfredatta 'demokrasiye' önem veren okulda din dersi yok.
"Türk okulu" tartışmasının "irite edici boyutlara geldiğini" söyleyen okul yönetimi, "Federal yasalara göre eğitim veren bir kurumuz. Almanca eğitim verilen okulda Türkçe, aynı İngilizce gibi ikinci yabancı dil olarak okutuluyor. Sadece Türkçe verilecek eğitimin, çaba sarf ettiğimiz uyum politikalarına aykırı olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Kentte başka bir Türk okulu ise özel olan Berlin Lisesi (Berliner Gymnasium). Bu kulda da din dersi verilmiyor. Öğrencileri bir arada tuttuğu gerekçesiyle, üniforma giyilen okulda eğitim dili Almanca. İsteyen öğrenciler, zorunlu ikinci dil İngilizce'den sonra, üçüncü dil olarak Türkçe dersler alabiliyor.
Türkçe okutulmuyor
Manheim'daki özel lise Sema ise 1994'te faaliyetlerine başlayan Türk - Alman Eğitim Derneği (T.-D. Bildungsverein e.V) tarafından 2006 yılında açıldı. Ancak bu okulda seçmeli bile olsa Türkçe dersler verilmiyor. Eğitim dilinin Almanca olduğu okulda, ikinci zorunlu dil İngilizce ya da Fransızca. Bütün uluslardan öğrenci kabul eden okul kendini 'kültürlerarası' kelimesiyle tanımlıyor. (SP)