* Fotoğraf: Anadolu Ajansı.
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de gerçekleşen 18'inci G20 Liderler Zirvesi'nin bugün sona ermesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına Fas'taki deprem nedeniyle Fas halkına "geçmiş olsun" diyerek başladı.
Bu seneki zirvenin temasının "Tek Dünya, Tek Aile ve Tek Gelecek" olduğunu hatırlatan Erdoğan, zirve oturumlarının ilkinde gezegenin karşılaştığı çevre sorunlarını istişare ettiklerini dile getirdi.
Tahıl Koridoru
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:
"6 ay önce asrın felaketini yaşamış bir ülke olarak tüm imkanlarımızla Faslı kardeşlerimize yardıma hazırız.
"Tahıl Koridoru konusunda ümitsiz değiliz. Soçi'ye yaptığım ziyarette Tahıl Koridoru meselesini bir kez daha enine boyuna sayın Putin ile görüştük. Tahıl meselesinde Rusya'yı dışlayan bir girişimin başarılı olma ihtimali çok düşüktür.
"Karadeniz'de sükuneti bozacak bölgede gerilimi tırmandıracak her türlü adımdan uzak durulması gerektiği kanaatindeyiz. Gerek Rusya, gerek Ukrayna gerekse Birleşmiş Milletler'e, uluslararası topluma yakın olmayı sürdüreceğiz.
"Kutsal kitaplara saldırı"
"Afrika Birliği'nin G20 üyeliği ülkemizin de desteğiyle karara bağlandı. Afrika Birliği'ne aramız hoş geldiniz diyorum.
"Ülkemizin teklif ve gayretleriyle, kutsal kitaplara saldırı, G20 bildirisinde de kınanmıştır. İslam karşıtlığı bazı yerlerde demokrasi sınırını aşmıştır. Polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'in yakılması fikir özgürlüğü değil, çok açık provokasyon, insanlık suçudur. Kimse buna sessiz kalmamızı beklemesin. Mevzuatla ilgili bir açık varsa giderilmeli, kanun gerekiyorsa yapılmalıdır. Üyesi bulunduğumuz tüm platformlarda bunu dile getiriyoruz.
"Küresel gıda güvenliğine katkı için yakın zamanda Gıda Güvenliği Çalışma Grubunu toplayacağız.
Paşinyan'la görüşme
"(Ermenistan-Azerbaycan sınırı) Yarın büyük ihtimalle Sayın Paşinyan'la görüşmem olacak. Bölgeyi (Karabağ) sükunete davet etmekten başka çaremiz yok. Karabağ'da şu anda atılan bu adımlar, doğru adımlar değil. Bunu kabullenmek mümkün de değil. Nitekim AB üyesi ülkeler de bunu kabullenmiyor."
Erdoğan, açıklamalarının ardından bir gazetecinin İsveç'in NATO üyeliği konusundaki soruya ise şöyle tepki gösterdi:
"Şimdi siz Kongre deyip duruyorsunuz ama benim de kongrem var. Meclis'ten karar çıkmadan evet diyemem. Biden ile görüşmelerimiz oldu. F-16 konusunda İsveç şartı yaklaşımı var. F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıyorlar, götürüyorlar 'İsveç de İsveç' diyorlar. Bu şekilde yaklaşım, bizi ciddi manada üzmektedir.
"Avrupa Birliği üyesi ülkeler Türkiye'yi 50 yıldır oyalıyor, hâlâ da oyalamaya devam ediyor. Oyalasalar da oyalamasalar da Türkiye Türkiye'dir, biz yolumuza devam ederiz. Beş üyenin dudağı arasına dünyayı sıkıştırmayalım."
G20 masasında neler vardı?
Zirvenin en önemli iki gündem maddesi, Afrika Birliği'nin G20'ye daimi üyeliği ve Rusya-Ukrayna savaşıydı.
Bu başlıkların yanı sıra zirvede yeşil kalkınma, iklim finansmanı ve yaşam; hızlandırılmış, kapsayıcı ve dayanıklı büyüme ile teknolojik dönüşüm ve dijital kamu altyapısı gibi konular masaya yatırıldı.
G20 nedir?
Küresel ekonomik üretimin yüzde 85'ini ve dünya ticaretinin yüzde 75'ini temsil eden G20 ülkeleri, dünya nüfusunun da üçte ikisini kapsıyor.
G20, Avrupa Birliği ve 19 ülkeden oluşuyor: Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD.
(TY)