Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ziyaretinin ardından "Türkiye’nin Gürcistan’ın bağımsızlığını ve egemenliğini uluslararası hukuk ile BM Güvenlik Konseyi kararlarınca tanınan toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesinden yana olduğunu" söyledi.
Erdoğan, Rusya ve Gürcistan dönüşünde Bodrum-Milas Havaalanı’nda düzenlediği basın toplantısında "Ziyaretin amacı ülkelerimizi ve içinde bulunduğumuz coğrafyayı yakından ilgilendiren ve tüm dünyanın yakından dikkatle izlediği Gürcistan’daki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunmak ve Türkiye olarak ‘bu sürece nasıl katkıda bulunabiliriz?’ düşüncemizi yetkililerle paylaşmaktı” dedi.
Erdoğan Tiflis’te Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Başbakan Lado Gurgenidze görüşmelerini şöyle değerlendirdi:
"Türkiye, Gürcistan’ın bağımsızlığını ve egemenliğini uluslararası hukuk ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarınca tanınan toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesinden yanadır."
Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu süreci başlayacak
Erdoğan, Rusya ve Gürcistan’ın da içinde olmasını temenni ettikleri “Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu”na yönelik çalışmayı taraflara aktardığını söyledi:
"Bu çalışma coğrafya esaslı, bölge barışı ve ortak güvenliğe önem veren, ekonomik işbirliği ve enerji güvenliğini içeren AGİT ilke ve prensiplerine dayalı ortak kriz çözme ve yönetme mekanizmasını kapsayan, ki bu daha da geliştirilebilir, bunları müşterek çalışmalarla daha da detaylandırmak mümkün".
"Şimdi de Dışişleri Bakanımız Ali Babacan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir araya gelmek suretiyle önümüzdeki hafta içinde süreci başlatmış olacağız."
Saakaşvili’nin olumlu yaklaşımını gördüklerini söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:
“Bu sürece Gürcistan Dışişleri Bakanının da katılması ile süreç devam edecek. Önümüzdeki hafta içinde bir Azerbaycan ziyareti planlıyoruz. Bir taraftan da Ermenistan’ın da bu oluşumun içerisinde olması inanıyorum ki bölge barışına ciddi manada katkıda bulunacak."
"Dağlık Karabağ sorununun çözülmesi Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sıkıntının giderilmesine vesile olacaktır. Tabii bir diğer adım şu anda Rusya Federasyonu ile Gürcistan arasındaki sorundur. Bu yeni Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu inanıyorum ki burada da bir sıkıntının aşılmasına vesile olacaktır. Çünkü barışın olmadığı yerde istikrar olmaz, güven olmaz."
"Bizler bu noktada Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye üçlüsü olarak gerek Bakü-Tiflis-Ceyhan gerek Bakü-Tiflis-Erzurum, gerekse Bakü-Tiflis-Kars olmak üzere 3 önemli, hayati stratejik projeyi sürdürüyoruz. Bu da işbirliğinin çok önemli, somut bir göstergesi. Bu süreç içerisinde bu platformu gerçekleştirebilir, başarabilirsek inanıyorum ki bölgede her bir ülke sorumluluğunun gereğini yerine getirmek suretiyle bölge insanının da refaha, huzura kavuşmasına yardımcı olacaktır." (NZ/EZÖ)
* Bu haberi ntvmsnbc.com'dan yararlanarak derledik.