* Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın, Bayburt, Çankırı Karatekin, Iğdır, İbn Haldun ile İzmir Demokrasi Üniversitelerine rektör atadı.
Cumhurbaşkanlığı kararına göre; 11 Mart 2017’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliği verilen, 2019’da da Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesine rektör olarak atanan TV programcısı, Sabah gazetesi yazarı ilahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun da YÖK’teki görev süresi uzatıldı.
TIKLAYIN - Türkiye'de üniversite sorunu: Üniversiteleri kim yönetecek?
Atamalar
Resmi Gazete’de yayımlanan atamalar şu şekilde:
- Bartın Üniversitesi Rektörlüğü - Prof. Dr. Orhan Uzun
- Bayburt Üniversitesi Rektörlüğü - Prof. Dr. Mutlu Türkmen
- Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörlüğü - Prof. Dr. Harun Çiftçi
- Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü - Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma
- İbn Haldun Üniversitesi Rektörlüğü - Prof. Dr. Atilla Arkan
- İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörlüğü - Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper
6 kişiden 1'i kadın
Göreve atanan 6 kişiden sadece 1'i kadın oldu. Ancak AA'nın Mart 2021 tarihli haberinde yer verdiği YÖK verilerine göre, yükseköğretimde kadın akademisyen ve yönetici sayısı bir hayli fazla.
TIKLAYIN - Eğitimde cinsiyetçilik
Buna göre, kadın akademisyen sayısı 2002'de 26 bin 2 iken bu sayı 2020'de yaklaşık 3 kat artışla 76 bin 668'e çıktı.
8 bin 889 kadın profesör, 6 bin 514 kadın doçent, 17 bin 698 kadın ise doktor öğretim üyesi unvanıyla akademisyen olarak görev yapıyor. Buna göre toplam 27 bin 861 profesörden yüzde 31,95'i, 16 bin 383 doçentten yüzde 39,77'si, 40 bin 231 doktor öğretim üyesinden yüzde 44'ü kadınlardan oluşuyor.
Üniversite yönetimlerine ilişkin verilerde ise kadın dekanların oranının yüzde 18 olduğu belirlendi. 1388 dekanın bulunduğu devlet üniversitelerinde 216, 409 dekanın bulunduğu vakıf üniversitelerinde 106 kadın dekanlık görevini yürütüyor.
Devlet üniversitelerinde 8, vakıf üniversitelerinde 9 kadın rektör olarak görev yapıyor. Türkiye'deki 17 kadın rektör, 206 üniversitenin yöneticilerinin yüzde 8'ine karşılık geliyor.
2016’da rektör seçimleri kaldırıldı
Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla beraber tekrar gündeme gelen rektör atamalarına ilişkin karar, 29 Ekim 2016’da Bakanlar Kurulu tarafından yayınlanan yeni kararnameyle alınmıştı.
676 sayılı Kanun Hükmünde kararname ile 2547 sayılı Yükseköğrenim Kanun değiştirilerek rektörlük seçimleri kaldırıldı.
Değişiklik şöyle belirtilmişti:
MADDE 85- 2547 sayılı Kanunun 13.maddesinin (a) fıkrasının birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır.
"Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak aynı Devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz.Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kuruluna teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanır.”
(TP)