Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, üç ay süreyle tüm ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıkladı.
CNN Türk’ün haberine göre Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
* Milletimizin darbecilere cesurca duruşu sonrası teşebbüs amacına ulaşamadı.
* 15 Temmuz, darbele karşısındaki kötü gidişe "dur" denilen dönüm noktası oldu.
* Milletimiz darbeciler karşısında tek vücut oldu, kahramanlık destanı yazdı. Parti farkı gözetmeksizin milletimizle iftihar ediyorum.
* Darbe girişimini haber alır almaz İstanbul'a gelerek milletimiz ile birlikte darbeciler karşısında dik bir duruş sergiledik. Darbe ertesi günün akşamı bertaraf edildi.
* Ülkemizde 120. maddesi uyarınca olağanüstü hal ilan edilmesi tavsiyesinde bulunduk. Bakanlar Kurulu da 3 ay boyunca olağanüstü hal ilanı kararını onayladı.
Anayasa ne diyor?
Olağanüstü Hal yönetimini Anayasanın III. Bölümü düzenliyor. Bu bölümdeki Madde 119 “Tabiî afet ve ağır ekonomik bunalım” durumunda 119. Madde uygulanıyor.
120. Madde “yaygın şiddet hareketlerine ait ciddî belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması” durumunda ilan edilen olağanüstü hali düzenliyor.
Olağanüstü hal ilanını, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu’nun görüşü alındıktan sonra ilan edebiliyor. Olağanüstü halin süresi altı ayı geçemez.
Süreç nasıl olacak?
Bundan sonraki adımda karar Resmî Gazete’de yayımlanacak.
Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) onayına sunulacak.
TBMM derhal toplantıya çağırılacak.
Meclis olağanüstü hal süresini değiştirebiliyor.
Uzatılabilir mi?
Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, olağanüstü hal süresi, her defasında dört ayı geçmemek üzere, uzatılabiliyor.
(EKN/HK)
AnayasaIII. Olağanüstü yönetim usulleri A. Olağanüstü haller 1. Tabiî afet ve ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hal ilânı Madde 119. – Tabiî afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir. 2. Şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması sebepleriyle olağanüstü hal ilânı Madde 120. – Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddî belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir. 3. Olağanüstü hallerle ilgili düzenleme Madde 121. – Anayasanın 119 ve 120 nci maddeleri uyarınca olağanüstü hal ilânına karar verilmesi durumunda, bu karar Resmî Gazetede yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağırılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir, Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir. 119 uncu madde uyarınca ilân edilen olağanüstü hallerde vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile olağanüstü hallerin her türü için ayrı ayrı geçerli olmak üzere, Anayasanın 15 inci maddesindeki ilkeler doğrultusunda temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya nasıl durdurulacağı, halin gerektirdiği tedbirlerin nasıl ve ne suretle alınacağı, kamu hizmeti görevlilerine ne gibi yetkiler verileceği, görevlilerin durumlarında ne gibi değişiklikler yapılacağı ve olağanüstü yönetim usulleri, Olağanüstü Hal Kanununda düzenlenir. Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir. Bu kararnameler, Resmî Gazetede yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur; bunların Meclisce onaylanmasına ilişkin süre ve usul, İçtüzükte belirlenir. |