Bu yıl kuruluşunun 40. yılını kutlayacak olan Erdemir'in Genel Müdürlüğüne getirilen Aydın Müderrisoğlu, yayınladığı bir kılık kıyafet tamimiyle , "serbest kıyafet" uygulamasını kaldırarak, kadın ve erkek personelin uymaları gereken kuralları açıkladı.
MüderrisoğlU: Kılık kıyafet düzenlemesi ihtiyacı doğdu
Müderrisoğlu, "Yeniden yapılanma süreci içerisinde olan Erdemir'de, özelleştirme sonrası ana şirketimizle ortak bir kültür oluşturulması kapsamında personelimizin kılık kıyafeti konusunda yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacı doğmuştur" dedi.
Erdemir'in Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hüseyin Akgül, tamimin doğal bir süreç olduğunu açıklarken, "Erdemir'de, çeşitli zamanlarda çalışanların giyimine ilişkin yönetmelikler hep yapılmıştır" diye konuştu.
Türk Metal İş Ereğli Şubesi'nde Ayhan Uzun da "Erdemir'de genel müdür hariç herkes işçi statüsündedir. Tamim A personel dediğimiz müdür, başmüdür, formen, sekreter, mühendis, başmühendis gibi branşlarında çalışanları kapsıyor. Son zamanlarda Erdemir'de uygunsuz kıyafetler vardı. Biz tamimi doğal karşılıyoruz" diyor.
Yılmaz: Askeri uygulama başladı
İnsan Hakları Derneği (İHD) Karadeniz Ereğlisi Şube Başkanı Çetin Yılmaz ise, Erdemir'e Oyak'ın askeri bir disiplin getirmek istediğine dikkat çekiyor ve "Bu konuda Türk Metal İş, işverenle işbirliği yapıyor" diye konuşuyor.
Erdemir Basın Halkla İlişkiler Müdürü Akgül, daha önce başlatılan serbest kıyafet uygulamasının yalnız cuma günleri uygulandığına dikkat çekiyor.
"2004 yılında cuma günü 'herkes istediği şeyi giyebilir' denmiş.Ancak uygulamada aşırıya kaçıldığı görüldüğünden böyle bir karar alındı. Erdemir büyük bir kurumdur. Şirketin kurumsal kültürü, kimliği 3. şahıslara A kadrosu aracılığıyla yansıtılıyor."
Akgül: Tamimin haber değeri yok
Akgül, Erdemir'de 6 bin 500 kadar çalışan olduğunu açıklıyor. Çalışanların bir bölümünü ilgilendiren kılık kıyafet tamiminin, haber değeri taşımadığını ve medyayı ilgilendirmediğini söylüyor.
"Yalnız memur kesimini ilgilendiriyor. İşçinin nasıl işi gereği, kravat takma mecburiyeti yoksa, şirketi temsil eden memurların da belirli kılık kıyafet zorunluluklarının olması doğaldır."
İHD Kdz. Ereğli Şube Başkanı Yılmaz da, kendilerine başvurular olduğunu ancak, memurların işten atılma korkusuyla tamime tepki göstermediklerini söylüyor:
"Oyak askerideki kuralları çağrıştıran bir takım uygulamalar başlattı. Tek tip kıyafet uygulaması. Ereğli'de şimdi takım elbise sıkıntısı çekiliyor. Memurlar tamime uygun kılık kıyafet almak üzere dükkanlarda kalabalık yapıyor" dedi. (AD/EÖ)