1980 askeri darbesinden hemen sonra 17 yaşındayken idam edilen Erdal Eren, Emek Partisi'nin (EMEP) Beyoğlu'nda düzenlediği bir yürüyüşle anıldı. Anma, Çorum, Gaziantep, Tunceli ve Ankara gibi illerde de gerçekleştirildi.
Eren'in idam edilişinin 30. Yıldönümünü dolayısıyla yapılan HaberTürk televizyonu yayınına katılan 78'liler Vakfı Girişimi sözcüsü Celalettin Can, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasıyla birlikte darbecilerle ilgili etkili işlemler yapılmasını beklediklerini ancak beklentilerinin şu ana kadar boşa çıktığını söyledi.
1980 darbesinde Davutpaşa Cezaevi'nde tutulan Şair Nevzat Çelik de, kaleme aldığı "Şafak Türküsü" şiirinin Başbakan Erdoğan tarafından Mecliste okunmasının birkaç dakika için kendisini etkilediğini ancak ardından "siyasi amaçlar için kullanılmasından" rahatsızlık duyduğunu ifade etti.
Çelik, darbe döneminde askeri talimatların tutuklular üzerinde eksiksiz uygulandığı şeklindeki izlenimin kendisini rahatsız ettiğini kaydederek, "Davutpaşa'da askeri talimatların hiç biri uygulanamamıştır. Buna karşı direnilmiştir" şeklinde konuştu. Her iki konuşmacı da hükümetin darbecilerle hesaplaşmasında samimi olması gerektiğine işaret etti.
Çorum Haber gazetesine göre EMEP, Çorum'da Erdal Eren'i anma ve belgesel gösterimi için toplantı düzenledi. Anma toplantısı, dün (12 Aralık) geniş bir katılımla Turgut Özal İşmerkezi Konferans Salonu'nda yapıldı.
EMEP İl Başkanı Hikmet Aydın ile il yöneticileri Ayhan Oğuz, Ahmet Özdel ve Seher Bolat'ın yanısıra Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı Sebahat Ekmekçi ile çok sayıda kişinin katıldığı anma toplantısında yaklaşık 80 dakika süren belgesel gösterimi gerçekleştirildi.
Gösteriden önce Hikmet Aydın ile Ahmet Özdel birer konuşma yaptılar. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 17 yaşında idam edilen Erdal Eren'in belgeselini Tevfik Taş yazdı, Tunç Erenkuş yönetti. Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından yapılan belgeselin gösteriminin ardından müzik dinletisi de yapıldı.
Tunceli'de de "Emek Gençliği" üyesi yaklaşık 200 kişi, Hastane Caddesi üzerinde ellerinde Erdal Eren'in resimlerini taşıyarak, 'Yaşasın devrim ve sosyalizm', 'Faşizme ölüm halka hürriyet', 'Darbeciler halka hesap verecek' sloganları atarak Sanat Sokağı'na kadar yürüdü.
Grup adına basın açıklamasını okuyan Nilüfer İlter, sıkıyönetim döneminde insanlara yapılan kötü muameleyi anlattı.
Dokuz ayda idam edildi
2 Şubat 1980'deki eylemde çıkan çatışmada er Zekeriya Önge'yi öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alınıyor Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ve Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisi Erdal Eren, Mamak Askeri Cezaevi'nde tutuklu kaldığı dönemde işkence gördü.9 Mart 1980'de idamına karar verilen Eren'in idam kararı, 13 Aralık 1980 günü Ankara Merkez Cezaevi'nde infaz edildi. (EÖ)