* Fotoğraflar ve Kaynak: Anadolu Ajansı.
Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinin 3 bin 917 rakımıyla en yüksek dağı olan Erciyes'te, iklim krizine bağlı yetersiz kar yağışı nedeniyle kayak pistleri için saatte 8 bin 750 metreküp suni kar üretiliyor.
Mevsiminde yeterince yağmayan karın suni olarak üretilmesi için farklı metotlar uygulanıyor.
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan kayak merkezinde uygun hava koşullarında hem gündüz hem de gece boyu devam eden suni karlama çalışmalarıyla pistler beyaz örtüyle kaplanıyor.
160 karlama makinesi
Kurak geçen mevsim için yönetimin aldığı kararla Develi, Hacılar, Tekir, Hisarcık gibi bölgelerde 160 karlama makinesi ile yapay kar üretiliyor.
Anadolu Ajansı'na konuşan Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, son yıllarda küresel ısıtma nedeniyle mevsimlerin neredeyse birer ay kaydığını söyledi.
"Suni karlama yapmayan kalmadı"
Cıngı, kayak merkezlerinin iklim krizinden nasıl etkilendiğini şöyle anlattı:
"Karlama sistemleri artık kayak merkezlerinin olmazsa olmazı hüviyetine büründü. Çünkü şu anda Avrupa'daki iklim çalışmalarının çok yoğun bir kısmını kayak merkezlerinin önümüzdeki 5, 10, 50 yıldaki durumu ilgilendiriyor. Bilim insanları çok ciddi çalışmalar yapıyor.
"Dünyada kayak merkezi olup da suni karlama ihtiyacı olmayan bir nokta neredeyse kalmadı diyebiliriz.
"Erciyes olarak her yıl bu dönemlerde kar üretiyoruz. Çoğu zaman aralık ayının ilk veya ikinci haftası içerisinde kayak pistlerimizi açıyoruz. Ocak ayı içerisinde yoğun olarak yağan karla beraber sezonumuz mayısa kadar devam ediyor."
• NOT: Erciyes'te suni kar üretim tekniği her yıl artan oranlarla sürdürülüyor.
Erciyes'te geçen yıl (2021) da aynı nedenle suni kar üretimi yapılmıştı. Suni kar üretim oranı sezon ortasında 306 bin metreküptü. 2020 yılı boyunca üretilen kar miktarı ise 221 bin metreküpü buldu. Yani 2021'de, 2020'de üretilen suni karın yüzde 40 üzerinde kar üretildi.
(TY)