Mahkeme, dün (24 Mayıs) görülen karar duruşmasında, Kırandi'nin kurtarılması girişiminin "insani nedenlere dayandığı" gerekçesiyle beraat kararı verdi.
Dokuz kişiye "propaganda" davasında beraat
Kırandi'yi teslim almaya giden heyette yer aldığı için yargılanan sanatçı ve Munzur Aydın ve Sanatçılar Platformu (MASAP) üyesi Ferhat Tunç, son dönemlerde tırmandırılan milliyetçi ortama dikkat çekerek, mahkemenin kararını çok anlamlı karşıladığını ifade etti.
Beş aktivist ve dört gazeteci, "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılanıyordu ve haklarında 5 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlayan davada "takipsizlik" kararı verilince yargılamaya Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilmişti.
Tunç dışında İnsan Hakları Derneği (İHD) Bölge Temsilcisi Mihdi Perinçek, Tunceli Belediyesi İl Encümeni Özgür Söylemez, İHD Diyarbakır Temsilcisi Selahattin Demirtaş ve gazeteci-yazar Umur Hozatlı heyette yer aldıkları için; Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri Ferit Demir, Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Haydar Toprakçı, Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri Abdülkadir Özbek ve Rüştü Demirkaya da gazetecilik yaptıkları için yargılanıyorlardı.
Heyet, 11 Temmuz 2005'te er Kırandi'nin serbest bırakılması için yapılan çağrılar üzerine girişimlerde bulunmuş ve bu girişimler sonucunda Kırandi, 25 gün sonra ailesine kavuşmuştu.
MASAP: Karar barışseverler için moral verici
Dava iddianamesinde heyet üyeleri için "sözde insan hakları savunucuları" gibi ifadeler kullanılması, heyet üyeleri ve MASAP tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
MASAP Dönem Sözcüsü Cafer Solgun da, konuyla ilgili olarak, "Barış eyleminin cezalandırılmak istenmesi, zaten başlı başına bir hukuk skandalıydı. Mahkemenin kararı, çatışma ve operasyonların yeniden arttığı bugünlerde, barış güçleri açısından moral verici, olumlu bir gelişme oldu. diye konuştu. (EÖ/TK)