Jinekolog Gülnihal Bülbül, “Gebelik sırasında eğitim alınırsa, her kadın normal doğumun sancısıyla baş edebilir. Gerekli olan, gebelere ücretsiz eğitim olanaklarını sağlamaktır” diyor.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun “Bundan sonra epidural doğum, hipnozla doğum gibi yöntemler gündeme alınabilir" açıklamasını değerlendiren Bülbül, Sağlık Bakanlığı’nın yapması gerekenin devlet hastanelerinin ve sağlık sisteminin alt yapılarını güçlendirerek, hangi yöntemi kullanacağını doktora bırakmak olduğunu ifade ediyor.
“Eğer bir kadın bedenindeki ağrıyla ilişkisini, sağlıklı bir düzeyde, korkmayarak, kabullenerek doğuma girerse doğumdaki ağrılarla baş edebilir. Ancak sonradan öğrenilmiş korkularla kadın kasılır ve ağrıları artar. Her kadının gebeyken doğru bir eğitimden geçmesi lazım. Sağlık Bakanlığı’nın yapması gereken kadınları doğuma hazırlamak.
“Doğumdan korkan bir kadının ağrıyla baş etmesi zorlaşıyor. Korku arttıkça ağrının şiddeti de artıyor. Korku azaldıkça da ağrıyla baş etme şansı artıyor. Bunu gebelik sırasında verilecek eğitimle sağlayabiliriz.
“Epidural dört dörtlük ağrı giderici bir sistem değil, ancak elimizin altında olması gereken bir yöntem. Keşke herkes ücretsiz epidural olanağına sahip olsa. Ama artıları ve eksilerinin olduğunun altını çizmek lazım.”
Jinekolog Bülbül, bianet’e epidural anesteziyle doğum ve "hypno-birthing" yönteminin ne olduğunu, artıları ve eksilerini anlattı.
Epidural doğum nedir?
Epidural doğum belden yapılan ve belden aşağısında ağrı hissini ortadan kaldıran, doğum için alternatif bir ağrı giderici yöntemdir. Hem yapan hem yapılan kişiye ait farklılıklardan dolayı her defasında mükemmel bir sonuç alacağımızı söyleyemeyiz. İdeali duyu sinirlerini bloke ederek kadının ağrıyı hissetmemesidir. Ama bazen ortalama doz yapıldığında sadece duyu sinirlerinde değil, motor sinirlerde de blokaj oluşur ve kadın ayağa kalkıp dolaşamayabilir. Bazen de ağrıyı gidermeye yetmeyebilir. Yani başarısına dair önceden yüzde 100 garanti verilemez ancak yöntem iyi uygulandığında çok etkili ve iyi olabilir.
Kullanım sıklığı: Özel hastanelerde çok sık kullanılıyor. Ancak devlet hastanelerinde kullanılamıyor çünkü yeterli ekipman olmuyor. Epidurali anestezi uzmanı yapıyor ve takibi gerekiyor. Örneğin 12-13 saat süren bir doğumda, anestezi uzmanının bizzat başında durması gerekmese de kontrol etmesi lazım. Devlet hastaneleri ve doğumhanelerde bu hizmeti sağlamak o kadar kolay değil. Özel hastanelerde ise kadının hem anestezi doktoru için hem de ilaçlar için fazladan para harcaması gerekiyor.
Yan etkileri: Epidural anestezi, bir müdahaledir. Her müdahale başka bir müdahaleye neden olabilir. Epidural anestezinin bilinen yan etkisi doğum süresini uzatmak ve kasılmaların şiddetini azaltmaktır. Buna bağlı olarak sunni sancı ihtiyacı ortaya çıkar. Sunni sancının hem kadına hem bebeğe olumsuz etkileri vardır. Yani zincirleme reaksiyon şeklinde normal doğum olmaktan çıkıp, sezaryen olasılığını arttırabilir. Epidural anesteziyle başlanan bir normal doğum, sezaryenle bitebilir.
Hipnozla doğum nedir?
“Hypno-birthing” doğum kanalındaki kaslar ve yumuşak dokuları gevşetmeyi sağlayan bir teknik. Türkiye’de hamile kadınlara “hypno-birhting” eğitimi veren uzmanlar var. Kadın, gebelik boyunca düzenli olarak alınan bu eğitimlerde nefesle gevşemeyi ve stres, korku, gerginlik ve endişeden kurtulmayı öğreniyor. Uzmanlar, gevşemenin doğum sancısını azalttığını belirtiyor. Dokular yumuşadıkça bebek daha kolay çıkıyor. Yani hipno-birthing, doğum esnasında yapılan bir işlem değil, doğum öncesi verilen bir gebelik eğitiminden ibaret.
Hipno-birthing, Türkiye’de dua ve dini telkinle de uygulanıyor. Telkinin içeriği, yöntemi değişebilir ama bu seçeneğin ana fikri, stresi, korkuyu ve kaygıyı ortadan kaldırmak. (ÇT)