Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nün (DİSA) ), "Anadili Temelli, Çokdilli ve Çokdiyalektli Dinamik Eğitim" raporunu sunduğu "Önce Anadili" toplantısının ikinci oturumunda Adalet ve Kalkıma Partisi (AKP) milletvekili Galip Ensarioğlu ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Altan Tan konuştu.
Boğaziçi Üniversitesi'nden Şemsa Özar'ın moderatörlüğündeki oturumda Ensarioğlu ve Tan anadilde eğitim hakkını siyaset açısından değerlendirdi.
Konuşmacılardan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) vekili Atilla Kart, CHP Genel Merkezi'nde görevlendirildiği için toplantıya katılamadı.
Ensarioğlu: Kürtler anadili pazarlık meselesi yapmayacak
Ensarioğlu, anadilde eğitim hakkının önümüzdeki dönemde en çok tartışma yaratacak konu olduğunu söylerken, gerek Kürt sorununun çözümünde gerek yeni anayasa sürecinde, şiddetin son bulması ve barışın sağlanması için çok önemli olduğunu ifade etti. "Kürtler anadil taleplerini pazarlık meselesi yapmayacak ve vazgeçmeyecek. Bunun bilinmesi gerek" diye konuştu.
Kürtlerin çocuklarının anadillerini bilmediğini söyleyen Ensarioğlu, Kürtçe seçmeli dersin, anadilde eğitime giden yolda bir geçiş dönemini yansıttığını ifade etti.
"Çocuklarımızın adı Dilan, Delal olsa da Kürtçe bilmiyorlar. 20 yıl önce Kürtlerin talepleri, Kürt kimliğinin tanınmasıydı. Ama özellikle son beş yıldır, hangi düşünceden olursa olsun anadilde eğitim tüm Kürtlerin ortaklaştığı bir talep haline geldi. Bunu kamuoyuna iyi anlatmak, siyasilerin bunu kendi gruplarına iyi izah etmesi lazım.
"Anadilde eğitim farklı azınlıklar için var. Bunların dışında İngilizce ve Fransızca okullar var. Ama Kürtlere gelince 'azınlık değilsiniz' deniyor. Ne azınlık hakları ne eşitlik hukuku Kürtlere uygulanıyor.
"Seçmeli ders yeterli de değildir, talep bu da değildir. Ama geçiş dönemi için bunlar eğitimin altyapısını hazırlayacak unsurlardır. Kürtçenin kamusal alanda ve savunmada kullanılmasının yeni hedefler arasında olması, seçmeli dersin başlaması, üniversitelerde kürsülerin kurulması, işi anadilde eğitime götürecektir."
Tan: Seçmeli ders boykotunu desteklemiyorum
Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Altan Tan, komisyonda anadille ilgili yaşanan süreçleri ve tartışmaları anlatırken, milletvekillerinin kendi aralarında konuşurken savunduklarını partilerine taşıyamadıklarını ifade etti.
"AKP ve CHP'den vekil arkadaşlarımızla özel sohbetlerimizde, anadil konusunda birbirimize benzer şeyler söylüyoruz. Ama milletvekillerinin kendi arasında ittifak sağlaması sorunu çözmüyor. Önemli olan bunu siyasetin sahnesine taşıyabilmek. Kendi partilerimizde sesimizi yükseltmemiz lazım. Bunu becerebilirsek mesafe katedeceğiz."
Kürtçe seçmeli ders meselesine de değinen Tan, boykotu desteklemediğini söyledi.
"Türkiye'deki derin akıl, Kürtlere mümkün olduğu kadar az vermek, az verdiğini geç vermek, bunun da içini boşaltmak istiyor.
"Yine de ben seçmeli derslerin boykot edilmesini yanlış buluyorum. Demokratik kanalları kullanarak protesto etmek, örneğin 450 bin öğrenci için dilekçe vermek bu siyaseti daha çok zorlardı." (ÇT)