Bandladeş’in başkenti Dakka’da 24 Nisan’da çöken tekstil fabrikalarının bulunduğu Rana Plaza’dan çıkarılan ölü sayısı 1038 oldu.
TIME’a konuşan bir kurtarma görevlisi, halen enkaz altından cenaze çıkarmaya devam ettiklerini, ölü sayısının artacağını tahmin ettiklerini anlattı. Kurtarma görevlisi, çıkarılan bedenlerin tanınmayacak halde olduğunu da ekledi.
Daily Mail gazetesi, kimlikleri belirlenemeyen dolayısıyla yakınlarına teslim edilmeyen işçi cenazelerinin toplu mezara gömüldüğünü yazdı.
Enkazdan son olarak, çökmenin 17. gününde Reşma Begüm isimli bir kadın sağ olarak çıkarıldı. Guardian gazetesine konuşan Çavuş Abdürrezzak, enkazın içinden Begüm’ün yardım istediğini duyduğunu anlattı. Begüm, ölen arkadaşlarının çantasındaki bisküvileri yiyerek hayatta kaldığını söyledi.
Bangladeş’te iki gün önce de yine bir tekstil fabrikasında yangın çıktı, sekiz kişi hayatını kaybetti.
Wall Street Journal, 20 milyar dolarlık tekstil endüstrisine sahip Bandladeş’te bu son olayın ardından hükümetin üç fabrikayı “güvenlik sebepleriyle” kapattığını yazdı. 18 fabrika da geçici olarak kapatıldı.
Başbakan Şeyh Hasina hükümetinin endüstride iyileştirmelere gidecek olması, aktivistlerce şüpheyle karşılanıyor.
WSJ’ye konuşan İşçi Hakları Konsorsiyumu Başkanı Scott Nova, “Büyük markalar ve şirketler ücretleri yükseltmediği sürece, bu sistemin bitmesi mümkün değil. Fabrikalar ancak bu şekilde güvenlik önlemlerini kurmayı başarabilir. Bu olmazsa hükümetin yaptıkları kısa ömürlü olur” dedi.
World Socialist Web Site haberine göre, Rana Plaza’da şu markalara üretim yapılıyordu: Wal-Mart, El Corte Ingles, JC Penney, Kik, C&A, Benetton, Mango, Trimark, Premark.
İşçilerin aylık ortalam maaşı ise 37 dolar. (AS)