* Fotoğraflar: Mezopotamya ve Anadolu Ajansı.
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden ve enkaz altında kalan, hâlâ kurtarılmayı bekleyen hayvanların sayısı henüz bir veri tutulamadığı için bilinmiyor.
Ancak deprem bölgesinde hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yürütülmesi, hayvan hakları aktivistleri ve baroların hayvan hakları komisyonlarının aktardığına göre yüzlerce büyükbaş hayvanın hayatını kaybetmesine neden oldu.
Bölgede yaşanan göç nedeniyle hayvanları besleyecek insan sayısı da sınırlı.
Hayvanlar da zehirleniyor
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi ve İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukat Rojda Kuruş, deprem bölgesi Hatay'ın Defne ilçesindeki gözlem ve incelemelerini Mezopotamya Ajansı'na şöyle anlattı:
"Enkaz altında, hasarlı binalarda binlerce hayvan var ve hâlâ yaşıyorlar. Depremin olduğu günden bu yana aç-susuz bir şekilde kurtarılmayı bekliyorlar. Şu an oradaki tozdan, dumandan, asbestten insanlar kadar hayvanlar da etkileniyor. 10 binlerce hayvan tehlike altında.
İş makineleri
"Devlet, insanlar gibi hayvanları da kurtarmadı. Özellikle Hatay, Maraş ve Adıyaman tamamen boşalmış durumda. Bu şehirler bir süre sonra inşaat alanı olacak. Açlık, susuzluk olmasa bile inşaatların etrafındaki iş makineleri hayvanları öldürecek.
"Hayvanlar için sadece gönüllülerin yaptığı çalışmalar yetersiz kalıyor. Belediyeler tarafından bir çalışma yürütülüp hayvanlar kurtarılmalı ve hayvanların barınabileceği alanlar oluşturulmalı. Belediyelerin düzenli besleme ve aşılama yapması gerekiyor."
(TY)