İşkencede yaşamını yitiren Engin Çeber’le ilgili bir dosya hazırlayan Halkın Hukuk Bürosu, raporu İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Salonunda düzenlediği bir toplantıyla basına duyurdu.
Toplantıya Halkın Hukuk Bürosu avukatları Taylan Tanay ve Naciye Demir’in yanı sıra Çeber’in babası Çeber’le aynı eylemde gözaltına alınarak tutuklanan Aysu Baykal ve Cihan Gün de katıldı.
Basın toplantısında konuşan Çeber’in babası Ali Çeber "polisin kendisinden olmayana yönelik pervazsız tavrına" dikkat çekerek kendilerinden özür dileyen bakan Mehmet Ali Şahin’e seslendi:
“Özür dilemek yeterli değil. Başka Enginler olmaması için sorumluların cezalandırılmasını istiyorum.”
"Devlet her zaman 18 yaşındadır"
"Dün itibarıyla hapishaneden çıktıklarını ancak çıktıklarına sevinmediklerini" söyleyen Baykal “bir teselli olacaksa sorumluların tutuklanmasıyla olacak” dedi.
Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde tutuklu kaldığını belirten Baykal gözaltı sürecinde yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
“İstinye Devlet Hastanesi’nin polis odasında da dövüldüklerini belirterek, ‘Sarıyer İlçe Emniyet Amirliği’nde parmak izi vermek istemememizden kaynaklı bizi tek kemerle birbirimize bağladılar. İki grubun arasına girip fotoğraf çektiler. Tıpkı Ebu Garib’de olduğu gibi. Bize ‘ya seveceksiniz ya terk edeceksiniz. Devlet her zaman 18 yaşındadır’ dediler.”
"Siz kalkmadıkça biz dövmekten vaz geçmeyeceğiz"
Gözaltında hastaneye gidip gelirken polisin sürekli ‘vatandaşın önünde bunlar terörist der linç ettiririz dediğini ifade eden Gün Metris cezaevine getirildiklerinde polislerin ‘bunlar terörist, asker vuruyorlar’ diyerek askerleri kışkırttıklarını söyledi.
“Cezaevinde bize çıplak arama dayatıldı. Karşı çıktığımız için askerler rütbeli komutanlarıyla birlikte işkence ederek bizi zorla soyup kafamıza tahta coplarla vurdular. Ardından tek tek karantinaya alındık. Sayım vermediğimizde oturduğumuz sandalyelerle kafalarımıza vurdular demir coplarla darp edildik."
Gün gardiyanların kendilerine “siz kalkmadıkça biz dövmekten vazgeçmeyeceğiz” dediklerini belirtti.
Basın toplantısının ardından Bakırköy Adliyesi’ne giderek itiraz da bulunacaklarını belirten Tanay “dosyadaki gizlilik kararının kaldırılması ve başgardiyan ve müdürlerin de olduğu 19 kişinin tutuklanması için dilekçe vereceklerini” söyledi.
Halkın Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan raporda şu talepler yer alıyor:
- İşkenceciler tutuklanmalıdır.
- Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı 2008 / sayılı soruşturma dosyasındaki gizlilik kaldırılmalıdır.
- Tanıkların ifadelerin alınmasından önce ve soruşturma sonraki güvenlikleri sağlanmalı, onlara güvenceler verilmelidir.
- Soruşturma tam tarafsız, etkin ve kapsamlı yürütülmelidir.
- Soruşturma aşamasında yapılan tüm işlemler, alınan ifadeler, otopsi raporları ve her türlü bilgi kamuoyunun bilgisine sunulmalıdır. (BÇ)