Engin Çeber'in işkenceyle öldürülmesinde 60 sanığın yargılandığı dava bugün Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.
Davanın avukatlarından Taylan Tanay'ın bianet'e verdiği bilgiye göre, Çeber'in ailesi için 800 vekalet dilekçesi sunuldu; 200 avukat duruşmaya girmek için adliyeye geldi.
Avukat sayısına sınır
Yeterli büyüklükte salon ayrılmadığı için mahkeme heyeti, her bir sanık ve şikayetçi için üç avukat sınırı getirdi. Tanay bu kararın adil yargılamayı olumsuz etkilediğini belirterek "Daha büyük bir salon ayarlanabilir" dedi; itiraz edeceklerini söyledi. Davada 100 civarında da tanık var.
Tutuklu sanıklar suçlamayı reddetti
Ses ve görüntü kaydı yapılan duruşmada, Metris cezaevinde görev yapan ve tutuklu yargılanan altı sanığın ifadesi alındı. Sanıklar Metris Cezaevi İkinci Müdürü Fuat Karaosmanoğlu ve infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Murat Çise, Sami Ergazi, Nihat Kızılkaya, Yavuz Uzun suçlamaları reddetti.
Karaosmanoğlu, Ergazi, Kızılkaya ve Ayapdın "işkenceyle öldürmek" suçlamasıyla ve ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Yarına ertelendi
Mahkeme tutuksuz sanıkların ifadesinin alınması için davaya yarın (22 Ocak) devam etmeye karar verdi.
Polisler gelmedi
Bugünkü duruşmaya bir veya birden fazla kez "eziyet etme"kle suçlanan 13 polis katılmadı. Çeber'le birlikte gözaltına alınan arkadaşları, polis merkezlerinde de işkence yapıldığını anlatmışlardı.
Davada 27 gardiyan suçu bildirmemek, üç gardiyan ve iki müdür görevi kötüye kullanmak, bir gardiyan hem kasten yaralama hem de görevi kötüye kullanmak, üç gardiyan da eziyet etmekle suçlanıyor.
Ayrıca dört jandarma "kasten yaralama"yla suçlanırken, muayene etmeden rapor düzenleyen bir doktor da resmi evrakta sahtecilikle yargılanacak.
10 barodan insan hakları için müdahillik talebi
İstanbul, Ankara, , Bursa, Mersin, Bitlis, Malatya, Diyarbakır, Van, Hakkari, Şırnak baroları, avukatlık yasasındaki insan haklarını koruma yükümlülüğünden hareket ederek davaya müdahil olmak istiyor. İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD), DİSK, KESK; Türk Tabipler Birliği (TTB) de müdahillik talebini iletti. Mahkeme bu taleplerin hepsini reddetti.
Bakırköy Adliyesi'ne gelenler arasında KESK Başkanı Sami Evren, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, gözaltında öldürülen sendikacı Süleyman Yeter'in eşi ve Tekstil Sen Genel Başkanı Ayşe Yumli Yeter, İzmir'de polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun da vardı.
Çeber ve üç arkadaşı Aysu Baykal, Cihan Gün ve Özgür Karakaya, 28 Eylül'de, Ferhat Gerçek'i vuran ve felç kalmasına neden olan polisin hâlâ tutuklanmamış olmasını protesto ettikleri basın açıklamasının ardından gözaltına alınmışlar, ertesi gün mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdi. Gün ve Karakaya polis merkezinde ve cezaevinde yapılan işkenceyi ayrıntılarıyla anlatmıştı.
Cezaevinde de işkence yapılan Çeber, 10 Ekim'de yoğun bakımda olduğu Şişli Etfal Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti.
Adli Tıp raporunda Çeber'in işkence sonucu öldüğü vurgulanmıştı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de işkenceyi kabul etmiş ve özür dilemişti. (TK)
* Bu haberde Özgür Radyo'dan yararlandık.