Herkesin eşit bir şekilde kültürel hayata katılımını hedefleyen Engelsiz Filmler Festivali, İstanbul ve Eskişehir'in ardından Ankara'da sinemaseverlerle buluşuyor.
Yarın (16 Ekim) başlayacak olan festival 20 Ekim'e kadar Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut'te takip edilebilir. Festivalde tüm gösterimler ve yan etkinlikler ücretsiz.
Programda yer alan tüm filmler göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösterilecek. Festival'de gösterimlerin yanı sıra, gösterim sonrası film ekipleriyle yapılan söyleşiler de işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleşiyor.
48 filmin yer aldığı festival programında bu yıl Engelsiz Yarışma, Dünyadan, Çocuklar İçin, Uzun Lafın Kısası, Otizm Dostu Gösterim bölümlerinin yanı sıra bu sene eklenen Ayrıksı Otu, Rehber Köpekler, Be In!, Bizim için, Bizsiz Asla! ve Kim Demiş? olmak üzere 10 tematik bölüm yer alıyor.
Ödül töreni 19 Ekim'de
Engelsiz Yarışma bölümünde; Mahmut Fazıl Coşkun'un "Anons", Banu Sıvacı'nın "Güvercin", Ali Vatansever'in "Saf", Guillaume Giovanetti ve Çağla Zencirci'nin "Sibel" ve Emre Yeksan'ın "Yuva" filmleri yarışacak.
Sinema sektöründen Natali Yeres, Yonca Ertürk ve Burak Göral ile seyirciler tarafından belirlenen Engelsiz Yarışma ödülleri 19 Ekim Cumartesi akşamı Goethe-Institut Ankara'da düzenlenecek Ödül Töreni'nde sahiplerini bulacak.
Sanal gerçeklik programı
Sanal gerçeklik programında bu yıl Kanada, Arjantin ve İngiltere'den 3 proje yer alıyor. Kalina Bertin'ın, bipolaritenin büyüleyici dünyasına davet eden "Manik VR Manic VR"; epilepsi nöbetleriyle mücadele eden sanatçı Jane Gauntlett'in kendi hikayesinden esinlendiği "Kendimle Dans/In My Shoes: Dancing with Myself" ve tekerlekli sandalye kullanan genç bir kadının bedenini tanımasını anlatan "120 Cm: Kör Randevu/ 4 Feet: Blind Date" isimli projeler sanal gerçeklik gözlüğü aracılığıyla festival gösterim mekanlarının fuaye alanlarında saat 12:00 ile 20:00 arasında deneyimlenebilir.
Otizm dostu gösterim
Otizmli çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmelerine imkan sağlayan "Otizm Dostu Gösterim"de Japon animasyonunun başarılı yönetmeni Mamoru Hosoda'nın "Küçük Kardeşim Mirai" adlı filmi seyircilerle buluşacak. Film, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilirken, seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecek ve diledikleri gibi hareket edebilecekler. (AÖ)