Engelsiz Erişim Derneği ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Ve Eğitim Merkezi (GETEM), Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Seçim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gedik ile 14 Mayıs’taki seçimlere ilişkin bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmenin konusu görme engelli seçmenlerin kullanacağı şablonlardaki belirsizlik ve yetersizlikler.
Toplantıyla ilgili açıklama yapan Engelsiz Erişim Derneği görüşmede daha önce YSK’ye bir rapor sunduklarını ancak taleplerinin karşılıksız kaldığını aktardı.
Şablonlarda kullanılan Braille (görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan alfabe) ve büyük puntolu Latin harflerin bulunmasına yönelik taleplerinin gerçekleşmediğini belirtti.
Ayrıca görme engelli seçmenlerin şablonları seçimlerden önce incelemeyeceğini, ancak şablonlara sandıkta ulaşabileceğini aktararak bu konudaki sıkıntılara dikkat çekti.
Her sandıkta sadece bir şablon olacak
Dernek her sandıkta yalnızca bir şablon bulunacağını ve bir sandıkta ikinci bir görme engelli seçmen olması durumunda diğer sandıktan şablon devşirileceğinin bilgisini verdi.
İki sivil toplum kuruluşu, toplantıda YSK’den seçimler için şablonların nasıl kullanılacağı, şablonun ne şekilde tasarlandığı gibi konuların ayrıntılı bir biçimde ve bir görme engelli tarafından anlatıldığı video çekilmesini talep etti.
Sandıklarda görme engelli seçmenlerin oyunun ifşa olmaması için sandık görevlilerine açık talimatlar verilmesini, şablonun ikinci bir seçmen tarafından kullanılmamasını istedi.
"Oy mahremiyetimizin peşini bırakmayacağız"
Engelsiz Erişim Derneği yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Umuyoruz ki en azından bu seçimlerde okur-yazarlığımız hiçe sayılsa da önceden şablonlara dokunma ve oy kullanmayı deneyimleme fırsatı bulamasak da ilk defa oy mahremiyetimiz devlet eliyle sağlanır.
"Verdiğimiz bunca üzücü haberden sonra oy mahremiyetimizin peşini bırakacağımız sanılmasın. En azından önerdiğimiz şablon tanıtım ve kullanım videosunun çekilmesinin sonuna kadar peşindeyiz.”
Engelsiz Erişim Derneği ve GETEM, Seçim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gedik’ten bundan sonraki seçimler için görme engellilerin bulunduğu bir çalıştay yapılmasını ve şablonların bu çalıştayda varılacak sonuçlar doğrultusunda tasarlanması istedi.
Ne olmuştu? |
6 Nisan 2022’de Resmi Gazete'de yayımlanan ‘Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile görme engelli seçmenlerin, "oyun gizliliği" esasına uygun şekilde oy kullanabilmelerine imkan sağlanmıştı. TIKLAYIN - Görme engelliler 14 Mayıs'taki seçimde tek başlarına oy kullanabilecek 14 Mayıs seçimleri için oy pusulası şablonlarının yayımlanmasının ardından Engelsiz Erişim Derneği, şablonlarla ilgili yayımlanan videonun belirsizlikler içerdiğini ifade etmişti.
YSK Başkanı Ahmet Yener ile görüşmek için randevu talebinde bulunan dernek, Yener’den randevu alamadıklarını belirtmişti. Engelsiz Erişim Derneği, Cumhurbaşkanı ile 28. Dönem Parlamentosu'nu belirlemek üzere 14 Mayıs'ta yapılacak seçimde kullanılacak olan şablonlarla ilgili yetersizlikler olduğunu vurguluyor. |
(AD/HA)