İzmir'e bağlı Çiğli Belediyesi 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde “Yerel Yönetimlerde Hak Temelli Engellilik Politikası” çalıştayı düzenledi.
Engelli bireylerin sorunlarının temel bir ayrımcılık sorunu olarak ele alındığı çalıştayda, Çiğli'nin engellilere dair politikasını oluşturacak çalışmalar yapıldı.
TIKLAYIN - Kahraman ve Mağdur İkileminde Medyada Engelliler
Çiğli Belediyesi Meclis Salonu'nda yapılan çalıştaya engelli sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin yanı sıra İzmir'deki belediyelerin engelli hizmetleri birimlerinin sorumluları, baro, oda ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Ayrıca İzmir'deki kent konseylerinin engelli meclisi üyeleri de katılarak görüşlerini dile getirdi. Çalıştayda, engelli bireylere yönelik hizmetlerin çerçevesi belirlenerek tüm belediye hizmetlerinin kapsayıcı şekilde sunulmasına yönelik talepler politika belgesi haline getirildi.
“Engelli politikamızı oluşturuyoruz”
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü çalıştay ile belediyenin engellilere yönelik politikasını oluşturmak istediklerini belirterek, şöyle dedi:
"Engelli Hizmetleri birimimize bağlı olarak önümüzdeki beş yılın eylem planını ortaya çıkarmak istedik. Engellilerle ilgili faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile ayrımcılığı merkeze alan, onların taleplerini dikkate alan, yapacağımız çalışmalarda onları da organize eden bir çalıştay oldu bu. Bu çalışmadan çıkan sonuç belgesi, bizim de politika belgemiz olacak. Bu politika belgemizi de uygulamaya geçirmek istiyoruz.”
“Engellilerimizin görüşleri çok önemli”
Çiğli Belediyesi'nin engelli hizmetleri birimini yeniden aktif hale getirdiklerini söyleyen Gümrükçü sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugüne kadar yapılan çalışmaları daha insan hakları ve hak temelli bir anlayışla ileriye taşımayı hedefliyoruz. Belediyemizin bir kent konseyi yok, dolayısıyla engelli meclisimiz de yok. Kent konseyimize bağlı engelli meclisimiz kurulana kadar yapılacak çalışmaların yol haritasını bu çalıştaydan çıkacak meclis belirleyecek. Bu meclis engelli hizmetleri biriminin de karar organı olacak aslında. Çalıştay sonuçlarını kamuoyuna deklare edeceğiz.”
Engelli Hakları Aktivisti Mahir Işık: “Engellilere bakış açısı yanlış”
30 yıldır derneklerde hak temelli yaklaşımla engellilik sorunları üzerinde çalışan biri olduğunu söyleyen Engelli Hakları Aktivisti Mahir Işık, şunları söyledi:
“Çiğli Belediyesi’nin, 10 Aralık İnsan Hakları Gününde engellilik üzerinde bu çalıştayı yapmasını çok önemsiyorum. Bu bir fırsat diye düşünüyorum. Engelli hakları ile ilgili Türkiye’de bir politika var ama biz bunun neresindeyiz? Ben bunu 30 yıldır anlamış değilim. Toplum ya da yerel yönetimler engelliliğe nasıl bakıyor? Bir bakış açısı var ama bana göre yanlış. Bunun çerçevesinde bir biyolojik tıbbı modeli, sosyal ve insan hakları modeli var. STK’lar olarak bizlerin taleplerine bakışını buradan yanıtlamak lazım.
"Yıllardır örgütleniyoruz ama bu açıdan baktığımızda Birleşmiş Milletler engelliler hakları sözleşmesinin de varlığı bizi yanıltmasın. Genel anlayış içerinse insan haklarına baktığımızda engellerini özel hakları yok.
"Bizi toplum farklı görüyor. Biz genellikle sosyal modelde rehabilitasyon çok revaçtadır. Onları rehabilete edip toplumla kaynaşsınlar. Sizce rehabilite edilmesi gerekenler kimlerdir? Gerçekten bizler gibi görünmüyor. Hak temelli bir yaklaşım var, eğer yerel yönetimler engellilere hak sunmak istiyorsa kime ne hizmet kime ne yapmak konusunu bilimsel açıdan değerlendirmeliyiz." (EMK)