Engelli Hakları Forumu, önümüzdeki 7 Temmuz ve bundan sonraki her 7 Temmuz'u “Erişilebilirlik İçin Mücadele Günü” olarak değerlendirme çağrısı yapıyor.
Türkiye’de erişilebilirlikle ilgili en önemli yasa Temmuz 2005’te Engelliler Kanunu adı altında yürürlüğe girdi.
Yasaya göre kamuya açık alanlar, binalar ve toplu taşıma araçlarının engelliler için yedi yıl içinde erişilebilir hale gelmesi gerekiyordu. Ancak denetime dair hiçbir düzenleme yapılmadığı için yasanın öngördüğü sürenin dolmasına birkaç gün engelli örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen Temmuz 2012’de yasanın süresi üç yıl daha uzatıldı. Süre 2015 yılının 7 Temmuz’unda doğdu.
Ancak engelliler yasaların uygulanmamasına tepkili.
Engelli Hakları Forumu, bu sebeple 7 Temmuz'u "Erişilebilirlik İçin Mücadele Günü" olarak ilan etti.
“Erişebilirlik için mücadele, yaşamı kuşatan engeller nedeniyle her an her yerde sürmektedir. Ancak bu mücadeleyi bilince çıkarmak, görünür kılmak ve dayanışmayı gerçekleştirmek üzere odaklanmak istendiğinde en anlamlı gün, tüm engellenenlerin belleğine kazınmış olan 7 Temmuz günüdür.
“Zira, zaman içinde konuyla ilgili yapılan çalışmalardan da anlaşıldığı üzere, engellendiğinin bilincinde olanlar harekete geçmediği sürece, engelleri ortadan kaldırmaya yönelik adımlar kağıt üzerinde kalacak, beklenen gelişme sağlanamayacaktır.”
Engelliler Kanunu’nun uygulanabilirliğini denetlemek için 2013 yılında her ilde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Kurulları oluşturuldu.
Ancak Forum yaptığı açıklamada, Denetleme Kurulu’nun erişilebilir olmayan kurum ve kuruluşlara idari para cezası uygulaması yerine 3 aydan 6 aya kadar daha ek süre verilebileceği yönünde talimatının çözümsüzlüğü pekiştirdiğini belirtti.
Bu sebeple, engelliler ülkenin farklı yerlerinde 7 Temmuz Cuma günü sokağa çıkacak. İstanbul ayağı Galatasaray Lisesi önünde saat 19:00'da olacak.
Karşılaştıkları engelleri görüntüleyip sosyal medya ağlarında #erişiyorsameşitim hastagiyle paylaşıyorlar.
Cezalar 1 lira ila 25 bin lira arasıUmuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine her bir tespit için bin Türk Lirasından beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı ellibin lirayı geçemez. Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına her bir tespit için beşbin Türk Lirasından yirmibeş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı beşyüzbin lirayı geçemez. |
Destek veren örgütler:
Engelli Hakları Forumu
Şişli İşitme Ve Konuşma Engelliler Derneği
Engelsiz Pedal Derneği
Türkiye Sakatlar Derneği (Genel Merkez ve Tüm Şubeler)
Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği
Aktif Görme Engelliler Derneği
İstanbul Engelliler Derneği
Engelliler Destek Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Türkiye Engelsiz Yaşam ve Sosyal Hizmet Vakfı (TEYVAK)
Ordu Engelliler Platformu
Engelli Kadın Derneği
Engelli İnsan Hakları Derneği (EN İNSAN - DER)
Don Kişot Bisiklet Kollektifi
Sivil Memurlar Sendikası (SİMESEN)
Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN)
Genç Düşünce Enstitüsü
Kuzey Ormanları Savunması (KOS) (NV)