2012'de ilk kez Özürlü Memur Seçme Sınavı'na (ÖMSS) girip ataması yapılmayan engelliler, ocak ayında söz verildiği gibi atama bekliyor.
Türkiye'de engellilere yönelik geçen sene yapılan ilk memur sınavı hayalkırıklığı yaşattı.
Bakanların "20 bin engelli memur atanacak" sözleri üzerine ÖMSS'ya tam 60 bin kişi başvurmuştu. Ancak iki kez yapılan alımlarda kamuya 10 bin 635 kişi atandı; yani söz verilen sayının ancak yarısı atandı.
"Kadro açığı var ama atama yok"
Devlet Personel Başkanlığı'na göre kamudaki engelli memur kadro açığı 23 bin 360. Atanamayan Engelliler Grubu, yeni kurulan bakanlıklar buna dahil edildiğinde sayının 27 binin üzerinde olduğunu söylüyor.
5763 sayılı kanuna göre kamuda yüzde 4, özel sektörde ise yüzde 3 engelli istihdamı zorunlu; çalıştırılmayan her engelli için para cezası var.
"İki yıllık emeğimiz boşa mı gidecek?"
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, mart ayında katıldığı bir televizyon programında Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet'te ağırlıkta olmak üzere kamuda 16 bin engelli kadro açığı olduğunu ve ocakta bir atama gerçekleşebileceğini söylemişti.
Atanamayan Engelliler, Çelik'in sözleri doğrultusunda ÖMSS'de yeterli puanı alıp atanamayan engellilere son bir atama yapılmasını istiyor. Çünkü 2014'te yeni bir sınav yapılacak; atamayı hak edecek puanlara sahip olan ancak atanamayan binlerce lisans, önlisans ve orta öğretim mezunu engelli memur aday, yeniden bir stres yaşayacak ve yeniden puanlama yapılacağı için 2 yıllık emeklerinin boşa gideceğini söylüyorlar.
"Belirsizlikten bıktık"
"Bu güne kadar birçok yetkili isim ÖMSS süreci ve atamalara dair olumlu olumsuz birçok fikir ve görüş beyan etmiş; ancak atamalara dair net cevaplar ve sonuç içeren açıklamalardan kaçınmışlardır.
"Nedeni ne olursa olsun artık engelliler, yetkililerin belirsizlikler ve tutarsızlıklarla dolu açıklamalarından kurtulmak; ve pek tabi resmi ağızdan ve sorumlu /ilgili yöneticilerden yapıcı adımlarla net ve somut açıklamalar beklemektedir." (NV)