İstanbul Engelliler Derneği, seçim öncesinde taleplerini dile getirmek için çalışıyor. Biz de derneği tanımak ve seçim öncesinde taleplerini dinlemek için kahvaltılarına katıldık. Dernek, üyeleri ve birkaç gönüllü dışından hiç bir yerden destek almıyor.
Derneğin başkanı Bahar Atik, engellilerin "engelliler siyasete alet ediliyor" söyleminden sıyrılıp, mecliste kendi sorunlarını birinci ağızdan dile getirmesi gerektiğini düşünüyor.
"Hak arama yollarını öğrenmek için örgütlülük şart"
Derneklerinin herhangi bir partiye bağlı olmadığını söyleyen Atik, bu yüzden "Hangi siyasi parti bizim sorunlarımız için adım atarsa biz ona iki adım atarız" diyor.
Derneğin sloganı, "Mutluluklar paylaştıkça çoğalır, sorunlar paylaştıkça azalır". Atik de örgütlenmenin sorunları paylaşmak ve hak arama yollarını öğrenmek için vazgeçilmez bir gereklilik olduğunu söylüyor.
"Engelliler Bakanlığı kurulmalı"
Atik, ülke genelinde uygulanan doğru bir hizmet politikası olmadığı sürece engellilerin sorunlarının çözülemeyeceğini düşünüyor.
"Bizm en büyük talebimiz, iyi bir iktidarla ülkenin tüm genelini kapsayacak doğru bir hizmet politikası. Çünkü ülkemizin genel durumu iyileştirilmedikçe biz engelliler de sadece talep etmekle kalırız.
İlk elden isteğimiz Engelliler Bakanlığı'nın kurulması. Bu bakanlıkta tüm Türkiye genelinde oluşturulacak kotalarla engelli elçileri çalışmalı, sorunlarımıza çözüm üretilmeli.
"Bir bacağı olmayan kişi engelli sayılmıyor"
Atik, sağlık raporlarında "engelli"lik derecesinin düşürüldüğünü, bunun da engellilik haklarından faydalanmayı engellediğini söylüyor.
"Uzvunu kaybeden bir engelli bile artık engelli olarak görülmüyor. Bir bacağı olmayan arkadaşımız yüzde 39 engelli rapor almış. Engellilere verilen hiçbir haktan faydalanamıyor; çünkü yüzde 40 ve üzeri raporu olmayan engelli sayılmıyor. Devlet engellisini daha az gösterebilmek için raporlarımızı düşürüyor. Bunlar trajikomik ve düşündürücü."
"Engelli sınavlarında oradan oraya gezdiriliyoruz"
"İstihdamımızın sağlanması için öncelikle ulaşım, eğitim, mimari ve sağlık haklarımız çözümlensin istiyoruz. Engelliler işsiz. Devlet kapılarında engelli sınavlarında oradan oraya gezdirilip duruluyor. Devletimizden umut tacirliği değil duyarlılık istiyoruz. Artık ötekileştirilmek ve sonraya bırakıla bırakıla unutulmak istemiyoruz."
Daha önceki engelli milletvekillerinin, engelli sorunlarını dile getirmede ne kadar başarılı olduğunu sorduğumuz Atik, Lokman Ayva'nın engellilerin sesini az da olsa duyurabildiğini düşünüyor.
"Daha önce mecliste engelli milletvekilleri olsa da pek ön plana çıkarılmamış bir köşede bırakılmıştı. Fakat en son görme engelli milletvekili Lokman Ayva bir nebze de olsa engellilerin sesi olmaya çalıştı.
Ayva, engellileri toplum dışına çekip orada toplama kampı usulü atölyeler kurarak asgari ücretle çalışmalarını öngören torba yasaya önce olumlu yaklaştı. Ancak sivil toplum örgütlerinin baskılarıyla geri adım attı. Ve bu yasadan engellilerle ilgili kısım kaldırıldı. "
Engellilerle tanışmak ve sorunlarını dinlemek için kahvaltıya gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul 2. bölge adayı Sedef Küçük ise "Kadın, genç ve engelliler en çok ihmal edilen kesim olduğu için onların sesi olmaya adayım."dedi.
Engellilerle ilgili ne gibi çalışmalarınız olacak diye sorduğumuz Küçük, "Daha çok yolun başındayım. Önce şikayetleri toparlayalım. Engelliler için komisyon gerekliyse, bunun için ön ayak olmak istiyorum" dedi. (NV/ŞA)
İstanbul Engelliler Derneği
Aksaray mahallesi Sorguçcu Sokak No:12/ 2 Fatih
Tel: 0212 530 71 80