Engelliler Haftası nedeniyle biraraya gelen 13 örgüt ortak bir açıklamayla hkümeti ve yerel yönetimleri başta Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi olmak üzere varolan düzenlemeleri hayata geçirmeye çağırdı.
10-16 Mayıs arasında pek çok ilde engellilerin haklarını ve taleplerini öne çıkaran etkinlikler düzenleniyor. Taksim'de yapılan basın açıklamasını Sakatlar Derneği'nden Şükrü Boyraz okudu.
Boyraz'ın açıklamasında öne çıkan noktalar şöyle:
* Özel eğitime yeterince destek yok.
* Hala işaret dili geliştiriemedi. Engelliler ihtiyaçlarına uygun araç-gereçleri temin etmekte güçlük çekiyor.
* Ne özel sektörde ne de kamuda engelliler aldıkları eğitime uygun kadro ve görevde istihdam edilmiyor.Devlet Memurları Yasası'nda planlanan değişiklikler engelli istihdamını olumsuz etkileyecek. Bakanlar Kurulu'na engelli kotasını belirlemek için yetki verilecek; sözleşmeli personel uygulamasının yaygınlaşması iş güvencesini kaldıracak; gerekli araçların kurumlarca alınabilmesi kısıtlanacak.
Talepler arasında engelli aylıklarının artırılması, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşması, eğitime erişimdeki sorunların giderilmesi, fiziki çevre ve toplu ulaşım araç ve sistemlerinin derhal engellilere uyumlu hale getirilmesi, kamudan başlayarak engelli istihdamının artırılmasını ve iş güvencesinin sağlanması var.
Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Murat Demirok hükümetin engellilerin eğitim ve yaş ortalamalarına bakmadan memur alım koşulları düzenlemesinin yanlış olduğuna değindi.
İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Sevgi Yüksel, sadece memur sınavlarında değil diğer merkezi sınavlar da da işitme ve konuşma engellilerin dikkate alınmadığını söyledi.
Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hakan Ergül ise toplu ulaşım araçlarında, binalarda engellilerin yok sayıldığını, yasaların, yönetmeliklerin uygulanmadığını, açık biçimde ayrımcılık yapıldığını belirtti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son olarak 2002'de gerçekleştirilen araştırmaya göre nüfusun yüzde 12,3'ünü "özürlü" olarak niteliyor. Nüfusun yüzde 2,6'i "ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ve zihinsel özürlü". Yüzde 9,7'siyse kronik hastalık nedeniyle bu şekilde değerlendiriliyor.
Açıklamaya destek veren örgütler şöyle:
Türkiye Sakatlar Derneği, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği, Görme Özürlüler Derneği, Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Araştırma Vakfı, Engelliler ve Aileleri Dayanışma ve Eğitim Derneği, Halkevleri Engelli Hakları Atölyesi, Şizofreni Gönüllüleri Derneği, İşitme ve Konuşma Engelliler Derneği, İstanbul Özürlüler Spor Kulübü, Sosyal Güvenlik Yaşam, Eğitim ve Sağlık Vakfı, Yaşam Radyo. (EY/EÜ)