Dört engelli memur kadro sayısının arttırılması için altı gündür açlık grevinde.
Bakanlığın 3180 engelli memur alınacağını açıklamasının ardından açlık grevine başlayan engelliler, kamuda 25 bin açık olduğunu bu yüzden kadro sayısının 7 bine çıkarılmasını istiyor.
bianet'e konuşan Engelliler Federasyonu Başkanı Turhan İçli, Devlet Personel Başkanı'nın her gün ziyaretlerine geldiğini ancak hala Çalışma Bakanlığından bir yanıt alamadıklarını söyledi.
İçli, çok fazla destek görmediklerini belirtti.
Bugün eylemcileri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ziyaret etti. Bunun yanından Türk Tabipleri Birliği Ankara Şubesi, SES, Eğitim Sen gibi meslek odaları ve sendikalar da destek verdi.
27 Nisan 2014'te Türkiye'de ikinci kez Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı yapıldı.
125 bin kişi sınava girdi
Sınava 125 bin engelli başvurdu ancak sadece 3180 engelli memurun atamasının yapılacağı açıklandı.
İnternet üzerinden örgütlenen Mersin, Konya, Adana'dan dört engelli Engelli Konfederasyonu çatısı altında Ankara'da Devlet Personel Başkanlığı önünde açlık grevi başlattı.
Türkiye'de en az 8,5 milyon engelli var. 657 sayılı Devlet Memurları Yasasına tabi olan kamu işyerlerinde yüzde 3 oranında engelli istihdamı zorunlu.
Devlet Personel Başkanlığı 2014 Haziran verilerine göre, kamuda 23,545 engelli kadro açığı var. Çalışan engelli memur sayısı ise 34,088.
81 ilin yükünü omuzladık
Daha önce bianet'e konuşan açlık grevindeki Feramis Yıldırımcan ve Bestami Turhan şunları söylemişti:
Feramis Yıldırımcan (31 yaşında, Mersin'de seyyar satıcı): Çakmak, kalem satarak geçiniyorum. O da polis ve zabıtaların merhametine kalmış. Çok zor şartlarda çalışıyorum. Artık hakkımız olan memuriyet istiyoruz. Faruk Çelik'in ağzından basının önünde 7 bin kadro atanacak sözü çıkmadan açlık grevini bırakmayacağız. Biz sadece dört kişinin değil 11 milyon engellinin davası için buradayız. Bütün amacımız biraz daha çok kişinin evine ekmek gitsin.
Bestami Turhan (28 yaşında, Hatay'da işsiz: Başbakan 2012'de sınav sürecinde 32 bin kadroyu dolduracağız dedi. Bakanlar da 20 bin kadro verilecek dedi. Ama hiçbiri verilen sözleri tutmadı. O dönemde de bin kişinin atandığı 3. atamayı yaptığımız eylemler sayesinde kazandık. Siyasi malzeme olarak engelliler herkesin elinde ama iş icraata gelince ortada hiçbir şey yok. Biz 81 il 125 bin kişinin yükünü omzumuza yüklendik. Bu kadro sayısı en az 7 bin olmadan buradan kalkmayacağız."
2012 yılının nisan ayında ilk kez Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) yapıldı. Sınava 60 bin engelli başvurmuştu. Ancak farklı zamanlarda yapılan üç atamada yaklaşık 11 bin kişi atandı. Yani verilen kadro sözünün ancak yarısı tutulmuştu. (NV)
* Fotoğraf: AA/ Murat Kula