Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 11 Şubat'ta atama bekleyen 2 bin 500 engelli öğretmenden 750’sinin atamasının gerçekleştirdi.
Atama sayılarına ve engelli öğretmenlerin yaşadıkları sorunlara ilişkin bianet’e konuşan Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, atama sayısının yetersiz olduğunu belirterek, "Bunun en önemli nedeni erişilebilirliğin olmaması. Yani çalışma ortamları mimari ve fiziki olarak uygun değil. Çoğu okulda engelli personelin bireysel becerilerine yönelik araç gereçler de bulundurulmuyor" dedi.
"Erişilebilirlik uygulanmıyor"
Erişilebilirlik Kanunu'nun 15 yıldır yürürlükte olduğunu belirten Kuyumcu, şunları söyledi:
"Bu kanunun amacı engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin etmek. Engelliği önleyici tedbirlerin alınmasını sağlamak. Bu kanun var ama uygulamada yok.
“Atamaların kısıtlı tutulmasının en büyük nedeni de erişilebilirliğin olmamasından kaynaklanıyor. Çalışma ortamları mimari ve fiziki olarak uygun değil, yani mimari engeller var. Ayrıca çalışacak olan engelli personelin bireysel becerilerine yönelik araç gereçler de bulundurulmuyor.
“Bu iki önemli konu çözülecek olsa belki daha fazla atama yapılacak. Biz atamaların niçin sınırlı tutulduğunu sorduğumuz zaman sürekli olarak bu mazeretler önümüze konuluyor. 15 yıldır 5378 Sayılı Kanun var, mimari erişilebilirlikle ilgili standartları belirleyen düzenleme daha da eski ama biz hala kamu binalarında asansör merdiven rampa sorunları yaşıyoruz.
“Göreve çağrılmıyorlar”
“Ayrıca atamaların yapılmasıyla bitmiyor. Atamalar yapılıyor fakat fiziki koşullar erişebilirlik gerekçe gösterilerek göreve başlatılmıyorlar. Buna dair daha karşılaştığımız örnekler var. Okulun, belediyenin fiziki durumu nedeniyle göreve çağrılmıyor arkadaşlarımız.
“750 kişiyi atadık diyorlar ama bu 750 kişiden kaç kişinin göreve başlatılacağını bilmiyoruz. Göreve başladığı okulu mimari erişilebilirliği var mı? Evle okul arasında toplu ulaşım var mı? İstanbul Ankara İzmir dışında toplu ulaşımda engeller var.
“Ayrıca MEB biz sadece zorunlu kontenjanı alırız tavrı içinde. Zorunlu kontenjan yüzde dört. Bu sayıyı da öğretmen almak yerine hizmetli, muhasebe, öğrenci ilişkileri gibi yani öğretmenlik dışındaki görevlere personel alarak bu kontenjanı dolduruyor. Bu nedenle öğretmen sayısı az oluyor.
“Sınava erişimde de engeller var”
“Engelli öğretmenler için EKPSS’de başlı başına bir sorun, sınava erişim de büyük bir sorunlar yaşanıyor. Bu nedenle sınava giremeyen ya da başarı gösteremeyen engelli öğretmenler var. Sınavda başarı gösteren öğretmenlerin de puanları çok yüksek 80 ve üstü. Bu durum bile göz önünde bulunduruluyor. Atamalarda olabildiğince yüksek puanlı tercih ediliyor.
“Yani niyet engelli öğretmenlere iş başı yaptırmak değil en az ne kadar az azabiliriz zorlamak. Ama bu medyada dile getirilirken abartılarak sunuluyor. Lütfetmişler gibi davranılıyor bu son derece ayrımcı ve incitici bir yaklaşım.
Taşgın: Okulların fiziki koşulları engellere göre olmalı
Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED), Başkanı Emre Taşgın ise; atanan öğretmen sayılarının yanı sıra öğretmenlerin mesleğini yapabilmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi:
“Engelli öğretmenlerin mesleğini yapabileceği kolaylıklar sağlanmalı, düzenlemeler yapılmalı. Mesela, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eğitim Bilişim Ağı (EBA) dijital eğitim platformunun bütün engelli gruplar için kullanılabilir hale getirilmesi gerekiyor. Bedensel engelli öğretmenlerin görev yaptıkları okulların fiziki koşulları, engellerine göre olması gerekiyor.
“Atamalar düzenli bir takvime bağlanabilir”
“Bu sayının yeterli ya da yetersiz konusuna değinmek istemiyorum ama engelli öğretmen atamaları düzenli bir takvime bağlanabilir. Ayrıca ders materyalleri ve okulların fiziki şartları engelli öğretmenlerin önünde engel teşkil etmemeli ve bunlar kolaylaştırılmalı." (RT)