Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’ne ilişkin hazırladığı taslak hakkındaki görüşlerini açıkladı.
Yapılan açıklamaya göre hükümet birbirinden bağımsız alan olan rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri ile özel eğitim hizmetleri birleştiriliyor, bu iki alanla ilgili yönetmelikler iç içe geçiriliyor.
“Özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin gelişimleri ve ihtiyaçları dikkate alınmadan bireylerin eğitim ve öğretimde ilerlemelerini sağlamaya yönelik değil, tam tersi var olan haklarının ellerinden alınmasına yönelik bir taslaktır.”
Engelli öğrenciler mağdur alacak
Eğitim Sen’in hem özel eğitim ve rehber hizmetleri alanında çalışan eğitim emekçilerini zor durumda bırakacağını hem de öğrencilerin eğitim ve öğretiminde olumsuz sonuçlar doğuracağını belirttiği taslağa ilişkin eleştirileri şöyle:
* Hafif derecede zihinsel engellilerin eğitim aldığı sınıflar kapatılıyor. Böylece özel alt sınıfların kaldırılması hedefleniyor.
* Engel türleri farklı öğrenciler, aynı sınıfta bir arada eğitim verilerek, engel türüne göre eğitim verilmesi göz ardı ediliyor.
* Var olan sınıf mevcutları artırılarak, hem öğretmenin işini yapması hem de öğrencinin özel eğitime uygun bir şekilde eğitim alması engelleniyor.
* Görme ve işitme engelli liseleri kaldırılarak öğrencilerin ayrı ve özel eğitim almaları engelleniyor.
* Engelli bireylerin somut kavramları öğrenmesi bilimsel ve pedagojik bir gerçeklik iken, soyut olan din kavramı, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ısrarla dayatılıyor.
Öğretmen bakıcı haline geliyor
* İş okulları, eğitim uygulama okullarında ve ilkokullarda yani “örgün eğitim veren okullarda sadece ‘sınıf öğretmeni’ eğitim verir” ibaresi ile özel eğitim öğretmenlerinin derse girme hakkı elinden alınıyor.
* Tuvalet eğitimi şartı kaldırılarak öğretmenler dadı ve bakıcı konumuna düşürülüyor.
* Psikolojik danışman ve rehber öğretmenler, ''öğretmen'' tanımından çıkarılarak, ''personel'' tanımı getiriliyor. Bu durum, psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin yaz tatili, sömestr tatili hakkını yitirmesine ve 657 tabii memur gibi 08.00-17.00çalıştırılarak,''memur'' statüsüne dönüştürülmesini öngörüyor.
Farklı görüşler alınmalı
Eğitim Sen taslağın bu haliyle yönetmelik olarak somutlaşmamasını, meslek örgütlerinin, sendikaların, akademisyenlerin, alanda bizzat çalışan uzmanların, öğretmenlerin görüşlerine başvurularak yeniden gözden geçirilmesini talep etti. (YY)