Sabancı Vakfı'nın düzenlediği "Erişilebilir Toplum Yaratmak" seminerinde kadınlar, engelliler ve gençlerin daha erişilebilir bir toplumda yaşama hakları tartışıldı.
Açılış konuşmalarını Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve üyesi Dilek Sabancı'nın yaptığı seminere kamu, iş dünyası ve Türkiye'de faaliyet gösteren çok sayıda vakıf temsilcisi katıldı. Güler Sabancı "Kadınlar, gençler ve engelliler toplumda eşit fırsatlara sahip olsunlar, sosyal ve ekonomik hayata daha fazla katılsınlar istiyoruz" dedi. Dilek Sabancı da "Tüm yaşam alanlarının erişilebilir olmasını sağlamak hepimizin görevidir" diye ekledi.
Perkins Körler Okulu Kurumsal Gelişim Danışmanı Dr. Aubrey Webson engelleri aşmanın aile içinde başladığını belirterek, ailelerden engelli olan çocuklarından utanmamalarını, onları benimsemelerini ve toplumsal hayata katmalarını istedi. Yapılan tüm çalışmalara rağmen, engelli çocukların okul dışı kaldıklarına işaret eden Webson, bir diğer önemli sorunun da istihdam olduğunu, dünyada en iyi eğitimli engellilerin bile yüzde 70'inin işsiz olduğunu belirtti.
"Erişilebilir toplumlar yaratmak için alt yapı çalışmaları çok önemli, rampalar ve asansörler engellinin fiziksel olarak toplumsal hayata katılımı için ön şart. Ancak toplumun kafasındaki önyargılar kaldırılmadıkça, bireyleri tamamen oldukları gibi tüm farklılıkları ve özellikleriyle toplum kabullenmedikçe, erişilebilir toplumlar yaratmak mümkün olmayacaktır."
Dünya Bankası Kıdemli Operasyonlar Sorumlusu Charlotte McClain Nhlapo da engelli kişilerin topluma kazandırılması için hazırlanan proje maliyetlerinin, onların toplumdan uzak tutulmasından doğacak maliyetten daha az olduğunu kaydetti. Engelli kadınların, engelli ve kadın olmalarından dolayı çok daha zor durumda olduklarını ve ayrımcılığa tabi tutulduklarını belirten Nhlapo, toplumun engelli kişiler konusunda bütüncül bir anlayışla hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptı.
1991'den beri Avrupa Vakıflar Merkezi'nin üyesi olan Sabancı Vakfı, bu yılın başında Engellilerin İnsan Hakları Avrupa Vakıflar Konsorsiyumu'na kurucu üye olarak katıldı. Bu Konsorsiyum, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin ülkeler tarafından onaylanması ve uygulanmasının teşvik edilmesi amacıyla oluşturuldu. "Konsorsiyum, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinin hayata geçmesini yaygınlaştırmak amacıyla bilgi paylaşım toplantıları ve sempozyumlar düzenliyor. Engelli hakları konusunda yürütülen en iyi projelerin raporlama çalışmasını yürütüyor.(EÜ)