2014 yılında tecavüze uğrayan kadınların yüzde 4.5’i kadın. Kayseri Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Fatma Oytun ve Engelsiz Sanatlar Derneği Eski Genel Sekreteri Sabiha Dursun, söz konusu rakamların, gerçeğin görünen yüzü olduğunu söyledi.
Bianet’in 2014 yılı erkek şiddeti çetelesine göre, erkekler geçtiğimiz yıl 109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti/tecavüz girişiminde bulundu. Tecavüze uğrayanların yüzde 4,5’i ise engelli kadın ve kız çocuklarıydı.
Kendileri de ortopedik engelli olan Kayseri Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Fatma Oytun ve Engelsiz Sanatlar Derneği Eski Genel Sekreteri Sabiha Dursun, rakamların, yalnızca buzdağının görünen yüzü olduğunu ifade etti.
Engelli kadın olmak iki kat dezavantaj
Engelli kadınların öncelikle cinsiyetlerinden, sonrasında ise engelinden dolayı daha fazla taciz riski altında olduğunu kaydeden Kayseri Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Fatma Oytun, rakamların kendisini şaşırtmadığını, hatta gerçeği yansıtmayacak kadar az olduğunu belirtti.
Oytun, “Zaten kadın olmasından dolayı dezavantaj yaşıyor, engeli iki kat daha fazla dezavantaja neden oluyor. O nedenle bu rakamlar beni şaşırtmadı, hatta bana göre bilinenden daha az” dedi.
Zihinsel engellilerde tehlike daha fazla
Özellikle zihinsel engelli kadınların daha çok taciz/tecavüze uğradığına, hatta aile içinde bu tür olayların yaşandığına dikkat çeken Oytun, bu engel grubunun çoğu zaman tacize uğradığının bile farkında olmadığını da ifade etti:
“Örneğin bir kadının görme engeli varsa, aile daha koruyucu davranıyor ve dışarı yalnız bırakmıyor. İşitme engellilerde de durum böyle. Zihinsel engellilere de korumacı davranılıyor, ancak bildiğimiz olaylar, zihinsel engellilerin özellikle aile ve komşu tacizine uğradığını gösteriyor. Çünkü onlar tacize ya da tecavüze uğradığının bile farkında değil. Bir dokunmayı sevgi ifadesi olarak algılıyorlar. Bunun dışında bedensel engelliler daha avantajlı gibi görülüyor bu gruplara göre. Ama tekerlekli sandalyede bir kadın da tacize uğrarsa, buna karşı koyacak gücü yok maalesef. Bunlar, Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme'de belirtilmiş durumlar zaten.”
Olaylar gizleniyor
Engelsiz Sanatlar Derneği Eski Genel Sekreteri Sabiha Dursun da, engellilere olan taciz ve tecavüz olaylarının gizlendiğine, bu nedenle gerçek rakamların bilinemeyeceğine işaret etti.
Dursun, “Engelli çocuğa sahip olmak aile için zaten zor ve gerçekte böyle bir şey yokmuş gibi davranılan bir durum. Böyle bir olay meydana geldiği zaman da, aileler bunu gizleme yoluna gidiyorlar ve genelde bunlar yakında bulunan, komşu ya da akraba erkeklerin neden olduğu olaylar” dedi.
Psikolojik şiddet daha yoğun
Engelli kadınların daha çok psikolojik tacize maruz kaldığını dile getiren Dursun, şunları söyledi:
“Engelli olmak toplumsal kabul gören bir durum değil. Zaten kendinizi bu durumda dışlanmış hissediyorsunuz. Engelli bir kadın bunu daha çok yaşıyor. Psikolojik şiddetin yanı sıra, ekonomik şiddet de engelli kadınların yoğun maruz kaldığı durumlardan.
"Fiziksel şiddet de aileler ya da çevre daha korumacı olabiliyor ama psikolojik şiddetin önüne geçmek mümkün değil. Psikolojik şiddete maruz kalan bir engelli kadın da, bir erkeğin kendisine gösterdiği kötü niyetli ilgiyi sevgi olarak algılayabiliyor ve istenmeyen durumlar ortaya çıkabiliyor.” (SK/ÇT)