Engelli memur atamaları ile ilgili konuşan Engelliler Federasyonu Başkanı Turhan İçli, "Sevindirici ama verilen sözlerin gerisinde" derken engelli öğretmen adayı Turgay Gümüş, "Altyapı sorunları da hemen çözülmeli" diyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, engelli öğretmenler dahil, 8 bin 115 engelli memur ataması yapılacağını açıkladı ve "Engelliden de bal gibi öğretmen olur" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, geçen sene 20 bin engelli ataması yapılacağını söylemişti.
Eski MEB Bakanı Ömer Dinçer'in "Öğretmenlik bedensel engeli bulunanlar tarafından icra edilebilecek mesleklerden değildir" açıklaması eleştirilere neden olmuştu.
"Söylem değişti, motivasyon arttı"
bianet'e konuşan Görme Engelli Öğrenciler Platformu'ndan Turgay Gümüş, açıklamayı "umut verici" bulsa da altyapı eksikliklerine dikkat çekti ve Dinçer'in sözlerini hatırlattı.
"Kısa bir süre önce Dinçer 'engelliden öğretmen olmaz' dedi. Şimdi Başbakan tersini söylüyor, burada bir takım hesapların olduğu unutulmamalı.Ama yine de bu umut verici bir açıklama. Söylem değişikliği engelli öğretmen adaylarının motivasyonunu arttırdı ve gelecekle ilgili planlarını buna göre kurgulayacaklar.
"Altyapı için kaynak ve irade gerek"
"MEB bir an önce gerek kurum binaları, gerek dersteki materyaller olsun eksikliklerini gidermeli. Bu konuda şimdiye kadar ciddi adımlar atılmadı. Öğretmen aldım deyip kenara çekilmekle sorun çözülmüyor. Okullardaki erişilebilirlik sorunları giderilmeli. Bunun için Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok, yeni teknolojilerle her şey mümkün, sadece bunun için daha çok kaynak ayırıp irade göstermek gerekiyor."
"Verilen sözlerinin gerisinde"
Engelliler Federasyonu Başkanı Turhan İçli de 8 bin 115 engelli memurun kamuda istihdam edilmesini "önemli" ancak verilen sözlerin gerisinde bir kazanım olarak değerlendirdi.
"Devlet engelli memur açığını 23 bin gösteriyor ancak yeni kurulan bakanlıklar buna dahil olmadığı için biz bu sayıyı 30 binin üzerinde olarak düşünüyoruz. Daha önce 20 bin engelli ataması yapılacağı sözü verildi. Ancak yazın 5 bin kişi atandı; 8 bin kişi daha atansa yine arada yarı yarıya fark var."
"Özel sektörde naylon istihdam"
İçli de kamudaki altyapı eksikliklerini "vehamet" olarak değerlendirdikten sonra engelli istihdamında başka bir konuya, özel sektördeki "naylon istihdam"a dikkat çekti.
"Özel sektörde engelli çalıştırmayanlara ceza uygulaması olduğu için işveren o cezadan kaçmak için engelliye 'ben senin sigortanı yatırayım, sen gelme, maaşı aldım diye bordroyu öde' diyor. Emeklilik hakkı engelli için çok önemli olduğu için razı oluyor. İşveren yaklaşık 1800 lira ceza ödeyeceğine meseleyi 300 liraya kapatmış oluyor."
Engelli memurların beşte biri kadın
Türkiye'de 8, 5 milyon engelli var. Kamuda yüzde 4, özel sektörde ise yüzde 3 engelli istihdamı zorunlu. Devlet Personel Başkanlığı 2011 verilerine göre, kamuda 20 bin 829 engelli istihdam ediliyor; sadece 4 bin 232'si kadın; 23 bin 360 kadro açığı var. Başbakan Erdoğan'ın açıklamasına göre ise kamuda şu anda 27 bin 224 engelli var.