Diyarbakır Engelliler Platformu üyeleri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya geldi.
Platform üyeleri adına konuşma yapan Ramazan Serim, sorunlarını aktardı. Konuşması aynı anda işaret diline de çevrilen Serim, dünya üzerinde 500 milyon engelli olduğunu, Türkiye'de 8,5 milyon engelli olduğunu, Türkiye'deki engellilerin yüzde 13.45'ini kadınların, yüzde 11,10'unu ise erkeklerin oluşturduğunu dile getirdi.
Serim, Diyarbakır'da engellilerin sayısal olarak Türkiye ve dünya ortalamasının üstünde olmasının üzüntü verici olduğuna dikkat çekerek, "Bu da çatışmalı ortamın sonuçlarından biridir. Çatışmalı ortamın bitmesi de demokrasi ile doğrudan ilgilidir" dedi.
Engellilerin sorunlarının sadece Engelliler Günü'nde kamuoyunun gündeminde yer almasını eleştiren Serim, 2005 yılının engelliler istihdam yılı ilan edildiğini ancak 2010 yılında kurumların 38 bin engelli açığı olduğu yönünde açıklama yaptığını söyledi.
"İstihdam ve temsil kotası"
Serim, yetkili kurum ve kuruluşlara engellilerin daha güvenilir bir ortamda yaşamaları için önerilerini açıkladı. Nüfusunun yüzde 13'ü engelli olan Türkiye'nin engellilerle ilgili bir bakanlığa ihtiyacı olduğunu söyleyen Serim, her kademede, TBMM'de ve İl Genel Meclislerinde en az yüzde 10 engelli kotası uygulanması ile özel veya kamusal alanda korumalı işyerleri açılarak Türkiye genelinde engellilerin istihdam edilmesini talep etti.
Serim'in merkezi hükümete dönük diğer önerileri ise şöyle: Özürlüler Kanunu, Engelliler Kanunu olarak değiştirilsin. Yasada tanınan haklar bir an önce uygulanmaya başlansın. Her alanda engellilere pozitif ayrımcılık uygulansın. Her engelli grubuna yönelik, her kademede eğitim kurumları açılsın. Türkiye taraf olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü sözleşmesi hükümlerini uygulasın.
Belediyelere öneriler
Serim, kent yaşamında ise özellikle belediyelere şu önerileri getirdi: Kent yaşamında yüzeylerde mermer gibi kaygan zeminli uygulamalara son verilsin. Konutlarda asansörler zemin katta başlasın. Engellilerin geçişine kolaylık sağlayacak rampalar yapılsın. Trafik ışıklarında sesli sinyalizasyon sistemi yaygınlaşsın. Kaldırımlarda rampasız yer bırakılmasın. Toplu taşıma araçlarında tekerlekli sandalyeli engellilere ve pusetli yolculara uygun giriş-çıkış kapıları konsun. Dünya Engelliler Günü'nde tüm toplu taşıma araçlarından tüm halk ücretsiz yararlansın.
Vietnam gazileri gibi barışı savunalım
"Demokratik açılım" tartışmalarına da değinen Serim, ABD'deki Vietnam Savaşı'nda sakat kalan savaş gazilerinin tüm dünyaya örnek olacak bir savaş karşıtı mücadele yürüttüklerini hatırlatarak, "Sürecin hepimizi etkilediğini biliyoruz. Neden Türkiye'deki engelliler Vietnam gazileri gibi bu süreçte aktif rol oynamasın. Hükümetten isteğimiz bu süreci gerçekten tüm kesimleri içine alacak şekilde, samimi bir şekilde yaklaşmasıdır" diye konuştu.(YC)