"Girişimcilik Engel Tanımaz'' projesinde çocukları engelli olan aileler hayal kırıklığına uğradı.
Bakanlık destekli projeyle engelli ve ailelerine iş kurabilmeleri için girişimcilik meslek eğitimi verilecek ve KOSGEP'ten hibe alabilecekler. Ancak İstanbul'da başvuru yapan ailelere sadece engellilere hizmet sunabilecekleri aileleri kabul etmedikleri söylendi.
bianet'e konuşan İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği yöneticisi aynı zamanda işitme engelli çocuğu olan Sevim Sevgi Yüksel, aylardır bekledikleri iş kurma hayallerini suya düştüğünü söyledi.
"Ocak ayında kurslara birinci derece yakınlarıyla başvurabileceğimiz söylendi. Biz de oğlum, ben ve kızım adına başvurduk. Büyükşehir Belediyesi'nden arayarak sadece oğlumu çağırdılar. Biz aile olarak istiyorduk dediğimizde sadece engellilere verilebileceğini söylediler. Oğlum işitme engelli, birinin vasi olması gerekiyor. Yani işi benim gözetimimde kurabiliriz; yalnız başına kuramaz. Bunun yanında otizimli çocuğu olan aileler de var; bu çocuklar nasıl eğitim alacak tek başına.
Yıldız, öldükten sonra çocuğunun mağdur olmaması için iş kurmak istediğini anlattı:
"Ben evde eşe dosta çikolata yapıyorum; bu işi büyütelim mi diye plan kurduk aylar boyu. Bunu da evladımın geleceğini güvence altına almak için yapıyorum. Amacım Boğaz'da villa almak falan değil. Maddi durumları kısıtlı insanlarız. Ben varken oğlumun yanındayım ama ben öldükten sonra oğlum mağdur olmasın istiyorum. Gücüm olsa zaten bu projeyi beklemez kendim işimi kurardım. Birçok aile umutla başvurdu ve bekliyor. İyi niyetli bir çalışma yapılacaksa bu iyi planlanmalı yoksa ailelerin umutları zedeleniyor."
Proje nedir?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan İşbirliği Protokolü kapsamında Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve KOSGEB tarafından geliştirilen projede engellilere verilen girişimcilik eğitiminden sonra KOSGEP desteğinden faydalanmaları hedefleniyor.
İlk etapta Ankara, İstanbul, Gaziantep ve Erzurum illerinde sınıflar açılacak ve eğitimler verilecek. Türkiye’nin her yerinden müracaatın yapılabildiği kurslara işsiz, memur, işçi, emekli, iş yeri olan, iş yeri olmayan tüm engelli kişiler ve birinci derecede engelli yakınları başvuru yapabilecek. Proje kapsamında KOSGEP, geri ödemesiz 30 bin liaya geri ödemeli 70 bin liraya varan hibe veriyor. (NV)