Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, 7 Temmuz’da Engelliler Kanunu’nun süresinin dolmasının ardından gerekli tedbirleri almayan belediyelere suç duyurusunda bulundu.
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) 2005'te çıkardığı Engelliler Kanunu kamuya açık alanlar, binalar ve toplu taşıma araçlarının engelliler için erişilebilir hale gelmesini zorunlu kılıyor. Yasa gerekli kurumlara düzenleme yapmaları için yedi yıl süre vermişti. Temmuz 2012'de sürenin dolmasına günler kala engelli derneklerinin itirazlarına rağmen yasa üç sene daha uzatılmıştı.
Uzatılan süre bugün yani 7 Temmuz 2015’te doldu.
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, kanuna uymadıkları ve gerekli önlemleri almayıp eşitlik ilkesini zedeledikleri için Çağlayan Adliyesi'nin kapsadığı sekiz İstanbul İlçe Belediye Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu.
Tüm yurt çapında bireysel suç duyurularının yapıldığını belirten Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu pek çok belediyeye toplu suç duyurusunda bulunmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
Eksiklikler düzelmedi, yenileri eklendi
Geçen 10 yılda hiçbir engelin kalkmadığını belirten Kuyumcu “kamu binaları ve belediyeler eskileri düzeltmedikleri gibi 2005 yılından bu yana yaptıkları yaya yolları ve binaları da engellerle dolu. Yapılan az sayıda düzenleme de ya yanlış ya da göstermelik yapıldı” dedi.
“Resmi rakamlara göre Türkiye nüfusunun %12,29 u çeşitli sınıflarda engelli. Engelli vatandaşlar kanunların uygulanmaması nedeniyle evinden çıkamıyor, eğitim hakkını, çalışma hakkını, sosyal hayata katılım hakkını kullanamıyor.
"Engelliler acınma, acındırma değil herkes gibi eşit yaşam hakkı istiyor. Biz kanun çıktığında sonuna kadar arkasında durmuştuk. Bugün burada yine kanunun arkasındayız ve sadece kanunun uygulanmasını istiyoruz. Devlet neden çıkardığı kanunları uygulattıramıyor?”
Bakanlıklara seslendiler
“Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda mimari engelleri kaldırmadıkları için anne babalarının sırtında taşınmadıkları sürece engelli öğrenciler hala okula gidemiyor. Çalışma Bakanlığı, kamu ve özel sektörde mimari engelleri kaldırmadığı için iş yerleri engellerle dolu olduğundan istihdam sorunu çözülemiyor.
“Diyanet İşleri Başkanlığı, ibadethanelerde engelleri kaldırmadığı için engelliler camilere giremiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı turizm tesislerinde gerekenlerin yapılmasını sağlamadığı için engelliler tatil yapamıyor.
"Gençlik ve Spor Bakanlığı tesislerde erişilebilirlik standartlarına uymadığı için engelliler spor alanlarından faydalanamıyor. Yüksek Öğrenim Kurumu mimari düzenlemeleri yapmadığı için de engelli öğrenciler üniversitelere giremiyor.”
Savcılığa iletilien dilekçede Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın yetki alanındaki Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Kağıthane, Sarıyer ve Şişli belediye başkanlıkları şüpheli olarak gösterildi. Belediyelere, "görevi ihmal" ve "ayrımcılık" suçlamasının yapıldığı dilekçede, şikayet edilen beledilerde bilirkişi incelemesi yapılarak kanunun emrettiği standartları uygulamayan belediye başkanları hakkında soruşturma yapılması ve dava açılması talep edildi. (SY/NV)
Denetleme kurulları kurulduYasanın uygulanması için 2013'te her ilde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Kurulları oluşturulmasına karar verildi. Yedi kişiden oluşan kurulların beşi kamudan ikisi ise sivil toplum örgütlerinden oluşuyor. Bu kurullar şikayet üzerine ya da resen denetim yapacak ve ceza kesecek. Bu kurullar bugüne kadar hiç ceza kesmedi, bunun yerine sürenin dolmasını bekleyerek hep ceza erteleme verdi. Ancak bugünden itibaren kurullar eksiklik gördükleri yerlere ceza kesmek zorunda. Cezalar 1 lira ila 25 bin lira arasıUmuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine her bir tespit için bin Türk Lirasından beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı ellibin lirayı geçemez. Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına her bir tespit için beşbin Türk Lirasından yirmibeş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı beşyüzbin lirayı geçemez. |