Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Mezuniyet Töreni, 27 Eylül’de gerçekleşti.
Genç LGBTİ+ Derneği’nin açıklamasına göre törende Psikoloji Bölümü mezunları sahneye çıkarken iki öğrenciye bir akademisyenin hedef göstermesi sonucu “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” yazılı maske taktıkları gerekçesiyle özel güvenlikler tarafından müdahale edildi.
Öğrencilerin fotoğrafları çekildi
Kaos GL’nin haberine göre müdahale sırasında darp edilen öğrenciler yeni maske verileceği söylenerek kulise götürüldü ve darp burada da devam etmiştir. Ardından öğrenciler sahneye geri döndüklerinde bu sefer özel güvenlikler ellerinde bulunan gökkuşağı bayrağı ve bi+ bayraklarını gerekçe göstererek öğrencileri ikinci kez darp ettiler. Gökkuşağı bayrağına el koyan özel güvenlikler bayrağı ‘delil’ olarak saklayacaklarını söyledi.
Yaşanan olay sırasında tepki gösteren bir diğer öğrencinin yüzündeki ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ yazan maske özel güvenliklerce yüzünden çekilerek alınarak, destek olmak için gelen ve bayrağın alınmasını engellemeye çalışan bir öğrenci kolundan tutularak sürüklendi; tepki gösteren bir veli ise darp edildi.
Tüm engellemelere rağmen öğrenciler bi+ bayrağını sahnede taşımayı başardı. Bu sırada da özel güvenlikler öğrencileri rahatsız etmeye devam etti, bayrak taşıyan öğrencilerin fotoğraflarını çekti.
“Akademisyenler suça ortak oldu”
Dernek, yaşanan saldırıyla ilgili mezunların yanında olduğunu şöyle duyurdu:
“Yaşanan bu olay kadın ve LGBTİ+ nefretinin, İstanbul Sözleşmesine karşı saldırıların ve ifade özgürlüğüne yönelik engellemelerin somut bir göstergesidir. O sırada protokolde olan ve öğrencilerinin darp edilmesine sessiz kalan Edebiyat Fakültesi akademisyenleri, üniversite yöneticileri ve sahnede olan Psikoloji Bölümü akademisyenleri bu suça ortaklık etmiştir.
Psikoloji bölümünden mezun olup psikolog olarak meslek hayatına başlayacak ve gözlerinin önünde sınıf arkadaşlarının nefret suçuna maruz bırakılıp darp edilmesine sessiz kalan diğer mezunları da sessiz kalmalarının ne demek olduğunu düşünmeye davet ediyoruz.
Tüm bu baskı ve engellemelere karşı direnen mezunların yanında olduğumuzu hatırlatarak bir kez daha söylemek isteriz ki alışın, gitmiyoruz!”